Byggestart for Trollfjord-hytta er 15. juni:

– Målet er å bli ferdig til Monsen kommer

Bygginga av når den nye Trollfjordhytta starter 15. juni, og den eksisterende hytta vil bli stengt i hele sommer på grunn av arbeidene. – Vi satser på å være ferdig til innvielse tidlig på høsten, sier Trond Løkke.

Fredag 15. juni starter hoved-dugnaden når den nye Trollfjordhytta skal settes opp ved hjelp av elementer.   Foto: Vesterålen Turlag

Hadsel

Det blir en hektisk bygge-sommer ved Trollfjorden, når Vesterålen Turlag går i gang med bygging av den nye hytta.

– Målet er at den til ettersommeren, tidlig på høsten er ferdig og vil bli innviet. I hele sommer vil Trollfjordhytta være avstengt på grunn av dette, sier Trond Løkke.

Han tilføyer at det er fint å få dette rapportert ut, at det fra perioden 15. juni fram til tidlig høst ikke er mulig å overnatte i Trollfjordhytta.

På størrelse med Snytindhytta

– Dagens hytte har 8 sengeplasser og den nye får 12 sengeplasser. Men i sum vi hele anlegget få 20 sengeplasser, dermed blir det på størrelse med Snytindhytta i bygningsmasse, sier han.

Den nye hytta som settes opp blir på 70 kvadratmeter.

– Hvor også en del av hytta blir tilsynskvarter, som blir avlåst og kun forbeholdt tilsyn. Den åpne delen av hytta vil være på 55 kvadratmeter, sier Løkke.

Elementene hytta skal bygges på ble tillaget og gjort ferdig i fjor høst.

– Disse er nå av-tinet og det er allerede klart til bygging. Men vi har satt byggestart til 15. juni, fordi vi i fjor høst ikke kunne vite når det ville være klart. Akkurat på haugen der tomta er plassert er det klart for bygging, sier Løkke.

Blir full fart

– Det blir full fart og folk kontinuerlig her fra byggestart og fram til 19. juli. Det er usikkert da hvor mye som gjenstår og hva som er ferdig, men vi håper at vi kan innvie hytta i løpet av august måned, sier Løkke.

Det blir en blanding av dugnadsfolk og profesjonelle i sving.

– Jeg tar en måneds permisjon fra jobb for å følge prosjektet. Dels har vi engasjert et par snekkere på heltid i en måned, og dels blir det mye dugnadsfolk, spesielt i helgene, sier han.

I stedet for å bo i telt eller under åpen himmel, vil de som deltar i byggingen bo i den gamle Trollfjordhytta.

– Dermed blir dagens hytte helt avstengt i sommer, til dels fordi vi skal bo der, og også folk fra Trollfjordkraft som starter på et eget prosjekt. Dermed blir den hytta opptatt, sier han.

Fra noen titalls til over 300 overnattinger

Hyttene til Vesterålen Turlag blir bare mer og mer populære.

– Trollfjordhytta hadde de første årene den var i drift bare et titalls besøkende. De siste årene har det vært over 300, og det er en betydelig økning av besøk, spesielt om sommeren, sier Løkke.

At det er mye utlendinger blant de besøkende, gjør at behovet for å ha hytteverter boende her, er større enn ved de andre hyttene.

– At vi har folk boende der som hytteverter i de periodene det er mest besøk. Derfor lages tilsynskvarteret, slik at man kan tilrettelegge, og passe på at alle registrerer seg og forlater hytta slik vi ønsker at de skal forlate hyttene, sier Trond Løkke.

– Vi har sagt tidligere at vi en ingen reiselivsaktør. Og det er vi ikke. Men denne hytta er den som har størst andel av utlendinger og turister av alle anleggene våre, sier han.

– Spørsmålet vårt var om vi skal lage et tilbud som blir brukt av turister og tilreisende i framtida eller la det være? Om det over-forbrukes av denne gruppen, er en konsekvens at det reduserer tilbudet til våre egne medlemmer. For å ha et godt tilbud i framtida måtte det gjøres noe med hytta uansett, sier Løkke.

Han tilføyer at man ønsket ikke stoppe bruken, selv om det har gått ut over hyttas tålegrense.

Flyr inn elementer

– Derfor beslutta vi å lage ei ny hytte, vi fikk i full fart søkt Hadsel kommune i fjor og fikk laga fundamentene. For å kunne starte tidlig å bli ferdig i den lyse årstida. Å jobbe seg inn i høsten og mørket er ikke like artig, sier han.

Vesterålen Turlag sine ildsjeler får det også travelt på andre fronter i sommer, når selveste Lars Monsen kommer.

– Monsen er på vei med NRK med 50 personer med seg i staben, og der er vi involvert, så det er ikke måte på hva som skulle skje i år. Vi har en ambisjon om å bli ferdig med det meste til Monsen kommer. Men hytta vil nok bli åpnet senere, for på slutten av et slikt på prosjekt er det alltid detaljer som må på plass som kan ta litt tid i finalen, sier han.

Når Trollfjordhytta igjen blir åpnet og klar til bruk, vil Vesterålen Turlag bekjentgjøre. Før den tid blir det en sommer der hamrene skal gå i hundre.

– Fredag 15. juni starter vi og kommer til å bygge hytta i full fart ved hjelp av elementer som flys inn med helikopter. Det er da hoveddugnaden blir, sier han.