– Jeg har sjekket dette grundig. Det er faktisk ingen som har satt utfor Preikestolen i paraglider før, sier Robin Larsen til VOL torsdag ettermiddag.

Larsen har mange års erfaring med paragliding og har også vært på landslaget i idretten. At han valgte å prøve seg fra Preikestolen handler om flere faktorer.

– Jeg har vært der oppe tidligere og det er en veldig tricky plass å paraglide fra. Årsakene er følsom vind, flate take-off muligheter og ett veldig bratt fjell. Derfor har jeg tenkt at det må være en stor mestringsfølelse å paraglide derifra, noe det absolutt var. Det er en kul ting å ha gjort, sier han.

Robin Larsen har nettopp hoppet fra Preikestolen og svever over Lysefjorden. Foto: Robin Larsen

Krevende landing

Å sette utfor den populære turistdestinasjonen med paraglider, er derimot ikke for hvem som helst.

– Fordi det er en del utfordringer når du skal ta av, bør du ha en del erfaring. Det er for eksempel ikke noe sted å lande rett nedenfor. Du må i stedet lande på andre siden. Jeg har brukt mye tid med kart for å beregne sikkerhetsmarginer i forkant. Jeg gikk opp i går kveld og satt og ventet på vind. Vanligvis har du vinden med deg og kan kite opp i tilløpet, men når du ikke har vind, må du bare springe og styre.

Nøye planlagt

Klokka 05.00 torsdag satte han utfor den sagnomsuste fjellveggen, under det han selv mener var perfekte forhold. Siden han har vært svært nøye i planleggingen, sier Larsen at han ikke var redd da han begynte å springe.

– Dette har vært veldig nøye planlagt. Vanligvis når du skal ta av med paraglideren, kan du trå feil og snuble på vei ned en skråning eller motbakke. Her var det ikke rom for feilmarginer,Men jeg skal innrømme at pulsen slo ekstra fort. Når du først har begynt å springe mot stupet har du ingen rettrettmuligheter, annet enn et stup på 600 meter, slår Larsen fast.

Emosjonell opplevelse

På spørsmål om hvordan selve sveveturen var, svarer han:

– Det var veldig emosjonelt. Jeg var usikker på om jeg skulle rope, le eller gråte.  Det var en utrolig lettelse da jeg kjente at vingen bar meg og jeg sparket meg utenfor stupet. Landingen gikk nøyaktig som planlagt på et stort jorde på andre siden av Lysefjorden, sier Robin Larsen.