Illustratør Tina Aslaksen og Museum Nord, avdeling Hurtigrutemuseet, skal utvikle et konsept som kombinerer Hurtigrutas lange og rike historie med tegneundervisning for barn og ungdom. Dette opplyser Museum Nord i ei pressemelding.

– Ved å bruke historiske gjenstander fra Hurtigrutemuseet som referanser, vil deltakerne få direkte tilknytning og kjennskap til Hurtigrutas særegne historie. Denne unike kombinasjonen av tegning og historieformidling skal forhåpentligvis trekke unge inn i lokal- og kysthistorie på en spennende måte, heter det.

Har fått penger

Norsk Kulturråd har bevilget 25.000,- til arbeidet og Nordland Fylkeskommune har bevilget 20.000,-.

Hurtigrutemuseets enhetsleder, Lina B. Vibe, og illustratør Aslaksen venter spent på svar på søknader til Hadsel kommune og Hadsel historielag, på omlag 10.000,- og 5.000,-. De håper på positiv tildeling fra begge i løpet av sommeren, slik at kurset kan tilbys ungdom mellom 12 -16 år, fra tidlig høsten av.

To grupper

Etter-skole kurset skal tilbys to grupper ungdommer i Hadsel i første omgang. Planen er å bygge opp et solid kurstilbud for ungdom, som skal holdes i flere Vesterålskommuner.

– Dette er en helt unik måte for Hadsel og få fortalt og markedsført at kommunen er «Hurtigrutens fødested». Jeg er helt sikker på at når Tina begynner å tilby kurset langs hele kyst-Norge, så vil det gi museet flere besøkende på sikt, sier Vibe, som på tross av hektiske dager knyttet til utviklingen av det nye museet, har tatt seg tid til å etablere samarbeidet med Tina Aslaksen.

– Vi har for få museumstilbud rettet mot barn og ungdommer, og det må vi gjøre noe aktivt med. Det, sammen med anledningen til å spre kunnskap om Hurtigrutemuseet er min drivkraft bak prosjektet.

Få tilbud i dag

For Tina Aslaksen handler dette om mer enn bare Hurtigrutas historie. Som profesjonell tegner ser hun at barn og unge i Vesterålen, som i store deler av landet, har mange fritidstilbud knyttet til idrett og aktivitet, men langt færre kunstfaglige tilbud. Kulturskolen gjør en strålende jobb innenfor musikkfaget, men det kunne vært et bredere spekter av kreative aktiviteter for ungdommer.

– Jeg ønsker å gi ungdom en mulighet til å utvikle sine tegneferdigheter med små grep, slik at de ikke slutter å tegne, som mange voksne gjør. Og dersom dette kurset bidrar til at noen oppdager sitt skjulte talent, vil det være en bonus, sier Tina Aslaksen.

– Flott tilbud

Videre hevdes det at barn, ungdom og voksne bruker tastatur og skjermer mye i dag. Både til lek og læring. Forskning har vist at man husker bedre ved å notere og skrive for hånd. Ved å koble Hurtigrutas historie med å utvikle tegneferdighetene, håper både Tina Aslaksen og Lina B. Vibe at kurset vil skape nye museumsentusiaster, gode tegnere på lang sikt, og kanskje flere nye medlemmer til de lokale historielagene.

– Dette vil uansett bli et flott tilbud til ungdommer i Vesterålen, i første omgang, så vi håper vi får de midlene vi trenger for å komme i gang!», avslutter entusiastiske pådrivere.

Fikk innvilget søknad

Fredag ble det klart at Hadsel kommune gir kulturmidler til tegneprosjektet.

– Vi viser til deres søknad om støtte til prosjektet vi tegner vår forankring. Hadsel kommune innvilger kr 9.500 fra frie kulturmidler på kultursjefens delegasjon. Dette er et spennende prosjekt rettet mot barn og ungdom og vår kulturhistorie, skriver kultursjef Kari Ann Olsen Lind i Hadsel kommune i en epost.