Programmet for årets utgave av Sommer-Melbu, som finner sted i tidsrommet fredag 6.juli til søndag 15.juli, består av mange tradisjonsbærere, men også noen nye elementer. Arrangementet starter med parade og oppmøte på torget den nevnte fredagen, etterfulgt av offisiell åpning.

– Vi oppfordrer familier til å stille opp i paraden og kle seg ut, sier styreleder i Sommer-Melbu, Raymond Nordgård.

Omveltende foredrag

For uinnvidde, er Sommer-Melbu, Melbus årlige kulturfestival der programmet inneholder både kunst, musikk, mat, seminarer, aktiviteter og mer. Sommer Melbu arrangeres i samarbeid med Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap.

Allerede på åpningsdagen er det duket for flere programposter som styret tror mange vil sette pris på. Blant disse er et musikalsk foredrag med Eva Dons, som blant annet handler om sykdom og andre radikale omveltninger i livet.

– Dette et foredrag som passer for alle. De fleste har vært i berøring med sykdom på et eller tidspunkt i livet. Foredraget er veldig interessant, sier Ann Julie Enoksen i styret.

Skuespillerkurs og Melbu-løp

Den samme lørdagen starter også et skuespillerkurs, med nevnte Eva Dons, som skal gå hele helgen. Påfølgende dag blir også innholdsrik og inkluderer både bokbad, Åpent torg og et konsept som heter TUR: Sunn og god mat. Der lærer man å høste mat fra naturen og ellers lage mat av det man finner.

Dagen går blant annet Melbuløpet av stabelen, som kan være en fin mulighet til å trimme litt opp i all festivitasen. Et helt nytt konsept som blir å se under årets utgave av Sommer-Melbu, er Torggrill, der man får servert sunn god mat. Utover i uka blir det både Acro yoga, Eventyrsti, Lefsekurs, i tillegg til konserter med både Maria Solheim i Melbu kirke, og tankkonsert med Ola Kvernberg og Kirsti Huke.

– Vi er veldig glade for at vi har fått Maria Solheim hit. Hun kom med nytt album tidligere i år som har fått veldig gode kritikker. Hun har også sagt at hun gleder seg veldig til å komme, understreker Nordgård.

Melbukonferansen

Det blir også en solid dose med næringsutvikling innbakt i arrangementet. Tirsdag 10.juli finner nemlig Melbukonferansen 2018 sted.

Den bygger videre på fjorårets konferanse som hadde tittelen Arktisk dialog-der folk bor. Denne gangen er søkelyset fag, politikk og næring, der Nordområdene er utgangspunkt for Nordland Akademi.

Et arrangement som styret tror blir særlig populært, er den såkalte Melbu-quizen, som finner sted i Samfunnshuset onsdag 11.juli.

– I fjor var det 21 lag og 147 deltakere. I år har vi flyttet den til Samfunnshuset, der vi har plass til enda flere, sier Nordgård.

Etterlengtet sommerfest

De påfølgende dagene blir det både sirkus med Circus Sybylla, operapub, palleløp og markedskveld. Årets Sommer-Melbu avsluttes med Turlagstur til Trollfjordhytta søndag 15.juli. Dagen i forveien er det igjen tid for en programpost mange har savnet på Sommer-Melbu, nemlig Sommerfesten. I år er det Ketil Stokkan & Funky Ducks og TopCoat som spiller opp til dans.

– At vi tar opp igjen sommerfesten tror jeg at mange setter pris på. Den har vært veldig populær tidligere. Vi håper å fylle samfunnshuset med feststemte personer, sier Einar Pettersen.

Avhengig av hjelp

Nordgård understreker at Sommer-Melbu er et stort dugnadsprosjekt der styret ikke hadde klart seg uten de mange frivillige som bidrar for å få arrangementet opp og gå, og ikke minst som holder hjulene i gang den uken det varer.

– Det legges ned tusenvis av dugnadstimer for å gjennomføre arrangementet, for det er ikke nok at styret legger ned mye innsats. Vi er avhengig av og trenger mye hjelp fra lokalbefolkningen, noe vi er veldig takknemlig for at vi har fått og fortsatt får. Sommer-Melbu er et stort fellesprosjekt som involverer veldig mange, slår Raymond Nordgård fast.

Det fullstendige programmet for årets Sommer-Melbu, finner du her.