Forbipasserende har denne uka sett anleggsmaskiner fra Veidekke og arbeidsfolk travelt opptatt med å legge asfalt mellom Stokmarknes sykehus og sykehjemmet på nabotomta.

Det de færreste vet er at asfalten som legges er den første såkalte "miljøasfalten" som legges ut i Vesterålen.

– Det stemmer, sier Oddgeir Johnsen, distriktsleder divisjon Asfalt i Sigerfjord.

Ble borte - kom tilbake

– Begrepet vi bruker er LTA, forkortelse for lavtemperaturasfalt. Det er et konsept som ble utviklet av Veidekke og Shell her hjemme rundt år 2000. Ideen ble imidlertid lagt bort, og patenten solgt til blant annet USA. Der borte fant man LTA veldig interessant, og det er kun den som brukes der borte nå, forklarer Johnsen.

Arbeidstilsynet ble interessert

– Så dukket LTA opp her hjemme igjen, vegvesenet ble interessert, og det samme ble Arbeidsmiljøtilsynet. Den lavere temperaturen ved leggingen av asfalt gjør at avgassingen blir mye mindre. Veidekke har krav til at alle anleggene våre skal kunne produsere denne type asfalt. Vi har fått innstallert nødvendig utstyr i Sigerfjord, og nå tar vi altså asfalten i bruk for første gang i Vesterålen, forklarer Oddgeir Johnsen.

Mindre tidspress

En annen fordel med lavtemperaturasfalten er at man kan legge den med mindre tidspress enn den tradisjonelle asfalten, på grunn av saktere temperaturfall.  – Vi merket tydelig mindre lukt og mindre damp da vi la asfalten utenfor sykehuset, sier Johnsen.

Først i regionen

Han sier at miljøasfalten kommer for fullt i Vesterålen, men at den er klart mest anvendelig der den legges over større areal. Ved sykehuset ble det lagt rundt 1200 kvadratmeter. Med 120 kilo asfalt per kvadrat ble det lagt til sammen 150 tonn av den første miljøasfalten i regionen.