UKM-festivalen er en festival der fylkesvinnere av Ungdommens Kulturmønstring, sammen med andre innslag, opptrer. Forkortelsen sto tidligere for Ungdommens Kulturmønstring, men står nå for Ung Kultur Møtes. UKM har blitt arrangert siden 1987, og det avholdes blant annet konkurranser i hvert fylke.

Den begynte tirsdag, og varer fram til fredag. Det er ikke noen nasjonal konkurranse, men en mulighet for kulturutøvere fra hele Norge til å vise seg fram og bli kjent med andre unge kulturinteresserte. Flere kjente, norske artister har startet sin karriere på UKM, som Karpe Diem eller Tone Damli Aaberge.

Hadselværinger med film

To av deltakerne på festivalen er Kim-Remi Kjesbu og Brynjar Evensen fra Hadsel. De vant Vesterålen UKM, og ble sendt videre fra fylkesfinalen i Rognan. Nå representerer de altså Hadsel, Vesterålen og Nordland under festivalen i Trondheim med sin kortfilm «Landstrykeren».

– Det har vært sinnsykt. Det er så mange interessante innslag, mange ungdommer som virkelig kan komme langt. Det har vært fantastisk å være her. Vi har fått et flott reisecrew, hatt fint vær, og sett mange kule innslag fra mange fylker, sier Kjesbu.

De viste filmen sin tirsdag kveld, under en av kveldens forestillinger (det er mange innslag i hver forestilling). De fikk gode tilbakemeldinger, ifølge Kjesbu.

– Filmen ble heldigvis godt mottatt. Var litt redd for at den ikke skulle bli det. De fleste syns den er visuelt bra. Den forteller historien på en god måte. Det er det vi får mest tilbakemeldinger på, at den er godt laget. Det er mange medieelever her, de likte den godt, sier Kjesbu.

– Vi har prøvd å lage den på en litt gammeldags måte. Vi har brukt begrensa kameraføring, og heller prøvd å komponere mest mulig inn i bildet som det er. Så har vi brukt litt gammeldagse farger, prøvd å ta noen grep for å få det til å se sånn ut. Vi har ikke lagt noe filter over, men prøvd å få til stilen, forklarer Brynjar Evensen.

Filmen handler om en landstryker som føler seg utenfor i samfunnet, som han betrakter utenfra. Han sniker seg inn på en teaterforestlling og drømmer seg bort i stykket, drømmer om et bedre liv.

Flere vesterålinger

De to filmskaperne, som kaller seg BEKK Productions, var ikke de eneste vesterålingene som deltar i den nasjonale festivalen.

I går oppdtrådte Andøy-bandet Pan, og Hadselbandet Driveshaft skal opptre onsdag kveld.

– Det er forskjellige show, to hver dag. Det er masse forskjellige innslag, vi var en av innslagene på forestilling to på tirsdag. Så salen var fylt opp, det var masse nordlendinger der, det virka som folk likte innslagene, sier Kjesbu.

– Jeg syns folka er bra. Det er veldig mange flinke folk her. Det føles nesten litt slemt å komme med en film når det er folk som er så flinke til å opptre, sier Evensen.

Spilt inn på Sortland

Kortfilmen BEKK har vist på festivalen, er spilt inn på Sortland. Gutta selv er nesten litt lei av filmen.

– Vi ser veldig godt hva som kunne vært bedre, bare sånn i ettertid. Det er mye ved den som irriterer oss akkurat nå, men det er likevel artig å få vist den fram, sier Evensen.

Både Evensen og Kjesbu skal begynne på filmlinje på follkehøyskole til høsten, så de kommer ikke til å gi seg med filmproduksjonen.

– Vi har noen planer. Blant annet skriver vi på et manus akkurat nå, som vi ønsker å få blåst liv i, sier Evensen. Og festivalen kan også virke inspirerende:

– Vår plan er å lage noe uansett. Men vi blir absolutt inspirerte, når vi ser alle andre som er flinke også. Det er en «feelgood»-atmosfære over hele greia, vi har lyst til å gjøre noe, sier Kjesbu.