På hurtigrutekaia var det et solid oppmøte med glade mennesker i alle aldre, som med flagg og jubel tok imot Hurtigruta. I år har Hurtigruta bursdag og markerer 125 år i rute langs kysten.

– Verdens lengste bursdag sier de selv, og i år blir det plastfri feiring med kake, boller og saft om bord til alle, sier Eldrid Sæther.

Ine synes det er festlig å feire hurtigrutas bursdag. Foto: Tone M. Sørensen

Ine på 6 år var blant de som var til stede med flagg og smil:

– Fordi hurtigruta har bursdag i dag, sier hun.

– Ny utsikt hver eneste dag

Leni Bergfald er blant de hadselværinger som har et hjerte som banker ekstra for hurtigruta, hun har nemlig jobbet om bord. Og synes det var flott å se Richard With komme pyntet med alt av flagg komme inn til hurtigrutas fødested.

– Jeg tror det hadde blitt stor landesorg om hurtigruta hadde slutta å gå. Det var deilig å arbeide om bord, det er fantastisk fint. Du får en ny utsikt hver eneste dag, det er bare helt fenomenalt, sier hun.

Det å ha en ny utsikt hver dag er noe hun savner.

«Richard With» var festpyntet til feiringa. Foto: Tone M. Sørensen

– Ja, jeg må si at jeg savner å arbeide om bord, men når helsa ikke vil da går det ikke. Samtidig må det sies at det er et tungt arbeid, og det blir stadig mer å gjøre og flere gjester. Men visst savner jeg det, sier hun.

En opplevelse

Skuta har samme navn som selskapets store far og grunnlegger av Vesteraalens dampskipsselskap, kaptein Richard With. Grete Ediassen og barnebarnet Helle synes det er stas å feire dagen.

– Ja visst, det er veldig spesielt. Vi må feire alt vi kan feire, sier Grete som har reist mye med hurtigruta og synes det er en nydelig seilas.

Helle var med bestemor Grete Ediassen for å markere dagen. Foto: Tone M. Sørensen

–  Bare for ei uke siden kom jeg fra Bodø med hurtigruta, da lekte jeg turist og det var utrolig koselig, sier hun.

– Det er en opplevelse å reise med hurtigruta uansett vær, konkluderer hun.

Sto selv ved roret

På Stokmarknes er Sten Magne Engen en bauta når det gjelder hurtigrutemuseet og hurtigrutas historie, og han var selvfølgelig med for å være med på feiringa, som skjedde i et strålende vær.

– Det var staten som ville ha hurtigruta, det var fra 1893 og til 1890-tallet dette startet og førte fram til det vi har i dag. Da etablerte man de store dampskipsselskapene, Bergenske dampskipsselskap og Nordenfjeldske dampskipsselskap, det var de som tok på seg og startet å reise rundt natt og dag langs norskekysten. Og dette kom i gang først og fremst på grunn av postgangen, sier Sten Magne Engen.

Store og små med på feiringen på Stokmarknes. Foto: Tone M. Sørensen

Men å ta med seg passasjerer, det synes både Bergenske dampskipsselskap og Nordenfjeldske hørtes alt for risikabelt ut, spesielt langt kysten av Nord-Norge, det det både var dårlig oppmerket langs leia og mye dårlig vær.

– Da sa Richard With, dette påtar vi oss, og så etablerte han Vesteraalens dampskipsselskap, og med 70.000 kroner i tilskudd fra staten startet den første hurtigruta fra Trondheim den 18. juli i 1893. Og da var det Richard With som selv stod ved roret som kaptein, sier Engen.

Kysten stod i kok

– Og siden den gang har hurtigruta seilt og seilt, og gudskjelov for det. Først i 1936 var det daglige anløp langs kysten, og ruta er også blitt utvidet i løpet av årene fra Hammerfest og helt til Kirkenes, og sørover til Stavanger, sier han.

Engen synes det er stas å markere det som er en stor dag. Hurtigruta har en egen plass i kystfolks hjerter.

Sten Magne Engen er en formidbler av hurtigrutas stolte historie. Foto: Tone M. Sørensen

– Når NRK sendte Hurtigruta- minutt for minutt vistes det veldig tydelig hvor mye hurtigruta betyr, hele kysten stod i kok. Det var fantastisk, smiler han.

Engen har også vært kaptein om bord fra 1983 til 2011, og det han minnes best er de trivelige hverdagsopplevelsene, den gode dialogen med besetningen og stemningen på et skip som går langs kysten i rute.

– Varmer mitt hjerte

Hotellsjef om bord Mats Pettersen beretter om ei strålende feiring.

– Vi har seilt i regn og skodde helt fra Bergen, men nå kom godværet, det har vært helt fantastisk i dag, sier han.

Eldrid Sæther og hotellsjef Mats Pettersen er glade for at det ble feiring i et strålende vær. Foto: Tone M. Sørensen

Lina Vibe som er leder for Hurtigrutemuseet er også glad for at de på dagen markerer 25 år siden oppstarten, og feiret sammen med Hurtigruta.

– Vi feirer både hurtigrutas bursdag og vår merkedag og at det er et nydelig vær i dag, det er et kinderegg av ei feiring. At hurtigruta velger å markere dagen uten bruk av plast er noe som varmer mitt hjerte, de er tross alt en «gamechanger» innen cruisetrafikk, sier hun.

Reiselivseventyr

Etter hvert som hun har arbeidet ved hurtigrutemuseet, har hun fått stadig større forståelse av hvor stor betydning hurtigruten både har hatt og har.

– Hurtigrutemuseet er et nasjonalt museum, og er viktig for å fortelle om både det som er samferdelshistorie og et unikt reiselivseventyr som startet her, sier Vibe.

Lina Vibe og May-Britt Grytvik fra Hurtigrutemuseet. Foto: Tone M. Sørensen

Museet feiret dagen med gratis inngang til alle, og servering av kaker.

– Vi i hurtigrutemuseet er inne i det som er et viktig år for oss, vi har arbeidet mye og det blir spennende å se hva det blir til, sier hun.