Det aller første innslaget var ved sanger og skuespiller Eva Dons. Etterpå dundret Melbu trommedamer løs, med nye kostymer og knallharde stikker.

- Hører dere meg nå? Det er umulig å la være, sa Trude Drevland da hun åpnet festivalen med en flott tale. - Jeg vil påstå at Melbu det har klart det ikke så mange andre lokalsamfunn har klart, sa hun. Drevland viste til begrepet stedskraft, oppfunnet av Lasse Iversen.

- Det er hentet og fraktet en masse størrelser, som vi har matet og stelt. Dere som har hjulpet til har vært navet i det som har skjedd. Tenk alt dere har vært med på, sa Drevland. Hun viste til alt det det frivillige livet på Melbu har klart å få til. - Blir dere slitne av oppramsingen? Det er mye jeg ikke har nevnt, sa hun.

Styret for festival takker alle de frivillige, som år etter år stiller opp, og på den måten gjør det mulig å arrangere festival.

– Styret håper programmet feller i smak. Størrelsen og bredden i programmet har ikke vært mulig uten velvillig dugnad fra alle lag og foreninger, enkeltpersoner, som år etter år bidrar, sier Raymond Nordgård i festivalstyret.

Blant de større trekkplastre i årets festival er øksnesjenta Maria Solheim, som ble oppdaget av de store i musikkbransjen, lenge før hun fylte 20 år.

Platekontrakten ble undertegnet da hun var 17, og debutplaten «Barefoot» kom da hun var 19. Maria ga ut fem soloalbum i tidsrommet 2001 til 2012. Nå er hun tilbake igjen, for full musikk.

– Jeg gleder meg veldig til å komme til Sommer-Melbu, sier hun til VA. De som er aller raskest ute med å lese denne utgaven av VA kunne allerede fredag ettermiddag få med seg at selve åpningen av festivalen skjedde klokken 18 fredag. Kvelden fortsatte med fotoutstilling av og med Trym Ivar Bergsmo, musikkteaterforestilling med Eva Dons og konsert på Neptun med Tooraloo.

Lørdag er det Åpent Akademi. Andreas Steigen, emeritus ved Institutt for biovitenskap ved Universitetet i Bergen og fagbokforfatter, holder foredraget «Kampen om evolusjonsteorien: Darwin, Wallace og FitzRo.

Videre blir det bokbad på fileten, åpent torg, boklansering og festkveld på Samfunnshuset.

Det er trolig veldig mange som gleder seg en av Sommer-Melbus definitive høydepunkter, nemlig hageselskapet i Hovedgården søndag formiddag.

På ettermiddagen kan man løpe av seg noen kalorier gjennom Melbuløpet. Mange vil ha gleden av å avslutte kvelden med kammerkonsert med Nidaros strykekvartett.

Nordland Akademi er for øvrig 30 år i år, og det skal selvsagt markeres underveis i Sommer-Melbu.

– Nordland Akademi for Kunst og Vitenskap (NAKV) er et ektefødt barn av Sommer-Melbu. Festivalen fokuserte den gangen ikke bare på Lars Andreas Larssen sine fantastiske kabareter for underholdning og vederkvegelse i et lokalmiljø, men som var opptatt av stedsutvikling, og var drevet av en dugnadsånd, sier styreleder Kåre Bjørn Kongsnes i dag om Nordland Akademi.

– Bak hvert dugnadsprosjekt står der alltid ildsjeler. Disse Sommer-Melbu festivalene ble arena for klassisk musikk, drevet av ildsjelen Wolfgang Jahn fra Tyskland, sier Kongsnes.

– Det var filosofimiljø/-seminarer med den tyske filosofen Apel som drivkraft, biologi og naturvitenskap med professor Audfinn Tjønneland fra Bergen, samt kystkultur og senere realiseringen av Nordlandsjekta Brødrene gjennom ildsjelen Asbjørn Hærteig. legger han til.