Det var ikke mindre enn to boklanseringer under Sommer-Melbu lørdag. Mariann Mathisen trakk fullt hus i Rødgården da hun lanserte boka «Nordlandsbåt og draug», som er en beretning om felles kulturarv.

-Denne gleder jeg meg virkelig til å lese, sier Wenche Ellingsen, som var blant mange som sikret seg et eksemplar.

– Fullblods racerbåt

Mariann Mathisen har mastergrad i historie, og har tidligere arbeidet ved Museum Nord. Hun håper boka skal få flere til å få øynene opp for nordlandsbåtens fortreffelighet som sjøbåt.

– Jeg er så utrolig begeistret for nordlandsbåten, og når jeg skal forklare hvor fortreffelig den er, bruker jeg å si at nordlandsbåten er som en fullblodshest, en ekte araber, der andre båter blir tunge som en fjording. Nordlandbåten er rett og slett en fullblods racerbåt, sier Mathisen.

Hun er fra Melbu, men fikk ironisk nok øynene virkelig opp for kystkultur og ble kjent med den da hun flyttet sørover. Etter at hun kom nord igjen til folkehøyskolen i Kabelvåg, har hun seilt mye nordlandsbåt.

– Nordlandsbåten er en krevende båt og seile, men med et trent mannskap som kan seile er det en fantastisk båt, som tåler mye, sier hun.

– I regattaen Withbread brukes det helplanende båter og der settes det hele tiden utrolige fartsrekorder. Det er på samme viset med en nordlandsbåt, det er faktisk en uhyre rask seilbåt. Den er lett, og har en form på skroget som gjør at den rir på bølgene, sier hun.

Sjøegenskaper

Og akkurat det, de sjøegenskapene har på en måte kommet litt bort, i det faktum at båten er så vakker.

Nordlandsbåten er et symbol for kysten, og den er blitt romantisert, men jeg føler litt av selve egenskapene til båten og hvor fabelaktig den er som seilbåt har kommet litt bort, sier Mathisen, som bor sammen med en båtbygger og høvedsmann, og har arbeidet med nordlandsbåt i 30 år.

– Jeg tror jeg må være nordlandsbåtens forkjemper, for jeg går rundt og sier til folk, har dere skjønt hvor bra den egentlig er?, ler forfatteren.

Boka Nordlandsbåt og draug er egentlig ei ungdomsbok, men den er skrevet slik at den kan være til glede for hele familien.

– Draugen som en balanserende kraft

Den mytiske skikkelsen draugen er med i boka.

– Han var en viktig figur, og noe unge menn har vært nødt til å forholde seg til, fordi han representerer døden på havet, sier Mariann Mathisen.

I boka blir man blant annet med en skårunge på Lofotfiske.

– I fiskeriene i Nord-Norge har død på havet alltid vært noe man har vært nødt til å forholde seg til, en risiko. Draugen er noe som er tilknyttet spesifikke situasjoner, ,og fortellinger om draugen hadde en misjon. De skulle sørge for at de unge mennene som dro ut på fiske, de måtte være modige, men samtidig måtte de ha en stor respekt for havet, og være litt redde for det de holdt på med, sier Mathisen.

–  På den måten ble draugen en balanserende kraft, noe som sørget for å motvirke overmot og dumdristighet. Samtidig måtte de være modige, de som holdt på med fiskeriene, sier Mathisen.

– Nesten vanskelig å tro

Den mest kjente boka om norsk kystkultur er Johan Boyers «Den siste viking».  Etter å ha lest den, fikk Mariann opp øynene for denne delen av vår felles kulturarv.

Og etablerte en livslang kjærlighet for nordlandsbåten.

– Det er nesten litt vanskelig å tro det når man ser denne tjærebredde båten fra 1800-tallet, at det er en så fantastisk seilbåt, men det er den, sier hun.