– Jeg har tenkt å prøve med på Silver Triple. Jeg har tidligere tatt bronsetrippel som er normaldistansen på randoløp, ultraløp, terrengløp og triathlon. Bronsjetrippel tok jeg for to år siden, og tenkte i år at jeg skulle ta steget opp og prøve og gjøre et litt lengre løp, sier Anders Jørgensen

Han har allerede gjort unna skiløpet Lofoten Skimo 4000+, som går fra Målfjorden til Svolvær. Og gjorde unna et 50 miles ultraløp, Lofoten Ultra-trail.

– Det løpet var på 86 kilometer og drøye 3600 høydemeter fra Borg til Svolvær i juni. Det var 14 timer pluss, ler han.

Om Jørgensen lørdag gjennomfører Lofoten Thriathlon Extreme, har han dermed klart den høythengende Silver Triple.

Liker å pushe grensene

– Jeg liker å pushe grensen litt og se hva kroppen tåler og hvor sterk man er i hodet, sier han.

Triathlon består av svømming, sykkel og løp i fjell, i den rekkefølgen.

Triathlon starter med svømming, som er den øvelsen de fleste liker minst. Foto: Privat

– Jeg  tror nok  det er terrengløpinga som er det jeg liker best, syklinga er også bra. Som de aller fleste er det svømminga man liker minst. Man starter med svømming, og så øker det på med bedre og bedre øvelser, sier Jørgensen.

– Må være mentalt sterk for å drive med triathlon?

– Jeg er ikke noen toppidrettsutøver, så hodet er nødt til å være bra. Jeg har sterk gjennomføringsvilje for å si det sånn. Jeg bruker ikke å gi meg, jeg har i hvert fall ikke gjort det til nå. Så får vi se hvordan det går på lørdag, sier han.

– Distansen nå på lørdag er fire kilometer med svømming, og så er det 196 kilometer på sykkel og 45 kilometers løp. Så vi avslutter med en god maraton, der de siste to milene går fra Sandsletta ved Laukvika og over fjellene til Svolvær, sier Anders Jørgensen.

Den store lidenskapen

– Hvor mye trener du egentlig for å klare alt dette?

– Jo, det er klart du må trene jevnt og trutt gjennom hele året, både korte og lange turer. Grunnen til at jeg begynte med dette er at jeg de siste 18-20 årene har holdt på med å gå toppturer og kjøre telemark. Det var ingenting om sommeren, så da ble man i dårlig form etter hver sesong.

– Slik ble det at man prøvde å finne noe man kunne gjøre hele året for å holde se i form til den største lidenskapen, som er toppturer og telemarkskjøring, sier Jørgensen.

Han trener jamnt og trutt fire til fem dager i uka i snitt, hele året.

– Akkurat timeantallet har jeg ikke. Jeg er ikke veldig strukturert og fører ikke noe regnskap. Jeg bare liker det, sier han.

– Ser mannen med ljåen mange ganger

Sammen med kompiser blir det mange fantastiske toppturer.

– Vi er et par stykker som er veldig ivrige på Melbu. Jeg og Bjørn Magne Dreyer hadde vel mellom 70 og 80 toppturer nå vi vinter. Så vi har vært litt på ski for å si det sånn, sier han.

Toppturer er lidenskapen: Sammen med Bjørn Magne Dreyer, til høye har det blitt mange turer i løpet av vinteren. Foto: Privat

Man må også ha en del lange turer i beina, og friskusen trives godt også på lengre skieventyr. To år på rad har han gått Expedition Amundsen på Hardangervidda som er et helt spesielt skiløp.

– Det er et pulkløp der du går hundre kilometer på ski med minimum 40 kilos pulk. Det er også et ekstremt utholdenhetsløp, du ser mannen med ljåen mange ganger i løpet av det løpet der man går om natta og holder på å sovne. Det er sykt artig, på en måte, humrer han.

De beste supporterne

Å gjøre ekstreme skiløp for The Arctic Triple tar til, er slike ting han liker godt å gjøre innimellom.

– Men man skal ha tid til familie også selvfølgelig, med samboer og to døtre blir det ikke bare trening heller, sier Jørgensen.

Han er veldig glad for å ha egen heiagjeng.

– De bruker bestandig å være med og støtte meg og ta i mot meg i mål og hjelpe meg når jeg ikke greier å stå på føttene. Det betyr kjempemye. De bruker også å møte meg av og til på mat og drikkestasjoner, at jeg får en klem av og til. Det er veldig trivelig, og det setter jeg stor pris på, sier han.

– En lang og tøff løype

Løpsleder, Kristian Nashoug kan fortelle at løypa går gjennom store deler av den østlige halvdelen av Lofoten, hvor skiftesonen mellom svømming, sykkel og løp er på torget i Svolvær.

Terrengløpingen er den øvelsen Anders Jørgensen har som favoritt. Foto: Privat

På Extremedistansen er løypen som følger: Svømmedelen er 4 km og går rundt Svinøya i Svolvær, sykkeldelen er 196 km og slynger seg mellom fjord og fjell på Austvågøy og Vestvågøy før det avsluttes med 45 km løp, hvor siste 25 km går over to fjell.

– Det er en lang og tøff løype hvor vi forventer en vinnertid på rundt 12 timer, men vi har sikkerheten i høysetet og skal forsikre at alle løperne kommer trygt i mål og får en opplevelse for livet, forsikrer Nashoug.

Løypa for Olympic+ distansen er omtrent en fjerdedel så lang som Extreme, men like vakker.

Også barnetriathlon

Lofoten Triathlon Kids ble arrangert for første gang i fjor og var en stor suksess med hundre barn på startstreken. Dette er et løp for barn fra 3-12 år og løypa er en kort og leken smak på hva triathlonsporten kan tilby.

Svømmedelen blir i samarbeid med brannvesenet, bestående av en «dusj» fra brannbilen, etterfulgt av en kort sykkeltur og en løpetur rundt torget til slutt.

Nashoug forteller at det er et stort crew i sving for å arrangere The Arctic Triple – Lofoten Triathlon. Nærmere 100 personer skal sørge for sikkerhet, mat- og drikkeposter, tidtaking, speakertjenester og alt annet som må til for et vellykket og minnerikt arrangement.

– Det er ikke tillatt med egen support, men vi har et uvurderlig crew som gjør all support for alle løpere, så her stiller alle utøverne likt. Vi ønsker at utøverne skal sitte igjen med minner for livet, sier Nashoug.