– Det var veldig spennende, og det er ekstremt viktig. Senteret ligger på et logisk sted med en unik topografi

Mandag ettermiddag besøkte nestleder i energi- og miljøkomitéen, Espen Barth Eide (Ap), Melbu Systems. Der fikk han også en presentasjon av hva de gjør og hvordan de jobber ved Senter for oljevern og marint miljø.

Fra venstre: Jakob Normann Jacobsen, leder i Hadsel Arbeiderparti, Gaute Whal, nestleder på senter for oljevern og marint miljø, Ann-Helen Ernstsen, direktør for senter for oljevern og marint miljø, Espen Barth Eide (Ap), nestleder i energi- og miljøkomitéen og ordfører i Hadsel Siv Dagny Aasvik.  Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

Hadsel

– Det var veldig spennende, og det er ekstremt viktig. Senteret ligger på et logisk sted med en unik topografi, fortalte Barth Eide.


– Konsekvensen av dette er at vi selv må ta vg2

Som en følge av den nedlagte industriteknologi-linja på Melbu har Melbu Systems valgt å ta inn læring Trym Eide (18) fra Melbu, som bare har gått ett år på videregående.

 

Mange synergier

Han fortalte til VOL at han synes oljevern er meget viktig, men at det er også søppel.

– Det er mange synergier, og de er jo ikke bare et senter for oljevern, men også ett for marint miljø. At man kan bruke den kunnskapen og det utstyret til å få opp søppel fra havet, er spennende og viktig, sa Barth Eide.

Fra sentere for oljevern og marint miljø, var det direktør Ann-Helen Ernstsen og seniorrådgiver Gaute Wahl som stilte. Nestlederen synes de hadde hørt og lært mye under møte, blant annet at de ansatte ved senteret ikke bare jobber på Fiskebøl, men også i Svolvær. Han synes det er veldig viktig at det ikke bare er en nasjonal base, men også en regional og en lokal.

Tilrettelegging og kunnskapsinnhenting

Ordfører i Hadsel, Siv Dagny Aasvik, var også tilstede.


Næringsliv i Hadsel:

Melbu Systems ekspanderer i sentrum

Hjørnesteinsbedriften Melbu Systems AS ekspanderer i sentrum for å sikre seg plass til videre vekst innen produksjon av utstyr til næringsmiddelindustrien.

 

– Under møtet fortalte jeg litt om hvordan kommunen tilrettelegger på Fiskebøl, med at vi skal investere i vannverk og strøm, samt at vi samarbeider med senteret for å tilrettelegge, også med tanke på miljø, fortalte hun til VOL.

Ernstsen fortalte litt om hva de ved senteret arbeider med nå.

– Nå holder vi på med en kunnskapsinnhenting, og den kunnskapen vi henter inn der skal lagres i en kunnskapsbase. Dette slik at vi kan øke kompetansen på de feltene vi jobber med innenfor oljevern, beredskap og marint miljø, sa hun.

– Vi er jo en havnasjon mer enn noe annet, konkluderte Barth Eide.

– Ja, og på marint oljevern er Norge ledende i verden. Vi har også mye kunnskap om marin forsøpling. Denne kunnskapen kan nok ikke overføres direkte til andre deler av verden, men den kan brukes veiledende, la direktør Ernstsen til.

– Opptatt av å følge med i tiden

Ordføreren, Barth Eide og hans team ble så vist rundt i verkstedet til Melbu Systems, som de også hadde hatt et møte med tidligere på dagen.

Nestlederen i energi- og miljøkomitéen viste, i likhet med Aasvik, stor interesse for det administrerende direktør Einar Roger Pettersen fortalte.

– Det er morsomt å se, og de er jo opptatt av å følge med i tiden og forsøke å ligge i front. Når industrien i Norge går godt, handler det ofte om at man greier å ligge i front, sa Barth Eide.

Einar Roger Pettersen (til venstre) viste Siv Dagny Aasvik (Ap) og Espen Barth Eide (Ap) blant annet stål kuttet med vannskjerer.   Foto: Ann-Julie Nordgård Nesmoen

 

Melbu Systems er en av de bedriftene som satser stort på å følge med i tiden, og har de siste årene gjort nyutviklinger av bruk av slam, samt en maskin som sorterer rognkjeks.

– Det har i mange år vært fokus på å bruke energien mer effektivt, men det handler også om ressursproduktivitet slik at man kan oppnå en sirkulasjonsøkonomi. Jeg var på besøk hos en bedrift i Mo i Rana, og de kjøpte allerede brukt stål, som de smeltet ned og brukte på nytt, sa Barth Eide for å trekke paralleller til det de utvikler på Melbu Systems.

Nestlederens neste stopp mandag var Holmøy Maritime ved Holmen utenfor Sortland, som også jobber mye med ressursproduktivitet.

– Man kan vel si at dette med ressursproduktivitet er gjentagende for de bedriftene du skal besøke her i Vesterålen?

– Ja, både i liten og stor skala, svarte Barth Eide.