Arctic race vurderer å legge neste års finale opp Storheia

Hadsel kommune vil i samarbeid med grunneiere, sponsorer og næringsliv gjøre Storheia til Nord-Norges «grønneste, råeste og mest spektakulære folkefjell».

Grunneiere og politikere er sammen om planen som skal skape et folkefjell i særklasse av Storheia.   Foto: Atle Nielsen

Planene for prosjektet «Storheia arena» ble torsdag ettermuddag lagt frem av Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik.  Foto: Atle Nielsen

Hadsel

Torsdag kveld presenterte ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) det som ser ut til å være et storslagent og ambisiøst prosjekt for å sette Hadseløyas mest populære topp enda tydeligere på kartet.

Hovedelementet i prosjektet er å oppgradere den eksisterende veien fra Husby opp til Storheia. Det kan, avhengig av hvor mye penger som legges i potten, bli lagt asfalt hele veien opp til toppen.

Kick-off for Arctic race neste år? Landslagssamlinger for langrenn? VM i rattkjelke? Downhillmesterskap på sykkel? Friluftskonsert?

 Dette var noen av ideene ordføreren trakk fram fra drodlesekken under sin presentasjon. Hun la særlig vekt på tilrettelegging for at enda flere, særlig dem med nedsatt funksjonsevne, skal kunne komme seg helt eller delvis opp heia.

– Hva menes med «arena», kan folk kanskje spørre seg. Det er ikke snakk om store fysiske installasjoner. Det handler om et sted å utfolde seg fysisk og med idrett. Vi skal gjøre Storheia – som allerede er en arena - mer tilgjengelig for alle, sier hun.

Det kom også fram under torsdagens møte at de relevante veilagene stiller seg positive til det hele og at en avtale er framforhandlet.

Arctic race neste år?

Under framleggingen av visjonen ble det forklart at kommunen har kontaktet arrangørene av Arctic race og lagt fram sin idé, nemlig at avslutningen av sykkelrittet kan gå på opp de 504 høydemetrene til masta på Storheia.

– Tilbakemeldingen var at denne stigningen og utsikten er helt unik, sa hadselordføreren.

Men ville ikke si så mye om magefølelsen før det 13. november offentliggjøres hvor og hvordan Arctic race sykles neste sommer.

– Hvis de bestemmer seg for at de kommer hit neste år, skal vi være i stand til å ivareta det. Formannskapet har vedtatt en bestilling om klargjøring av veien til asfaltering neste år, så asfalterer vi neste år hvis det har kommet inn midler til det, sa rådmann Ola Morten Teigen.


Spleiselag på inntil 12 millioner

Aasvik fortalte at et enstemmig formannskap står bak prosjektet og prosjektet har en økonomisk ramme på inntil 12 millioner kroner, men at det i hovedsak er tenkt at andre enn kommunen selv drar det økonomiske lasset.

– Hadsel kommune og Trollfjord er tiltenkt rundt 2 millioner samlet i bidrag, kommunens  bidrag skal være av næringsfondet, opplyste ordføreren etter møtet.

Prosjektleder Daniel Sowe skisserte et spleiselag mellom eksempelvis Nordland fylkeskommune, Trollfjord, Hadsel kommune, Telenor, Norkring og annet lokalt og regionalt næringsliv.

Hvor omfattende det hele ender opp avhenger av hvor mye penger som skaffes til veie.

– Dette er ikke noe vi må, men noe vi kan. Det skal vare i mange år og være til gode for mange generasjoner, sa Aasvik om prosjektet.

 – Det minste vi kanskje kan få til er en mer tilgjengelig turvei, det største vi ser for oss er en arena for idrett og kulturliv.