En av etappene går opp Storheia, om prosjektet blir ferdig

Lekkasjen om at Vesterålen får en av etappene i neste års Arctic Race of Norway, viste seg å stemme. Tirsdag formiddag, på en pressekonferanse i Svolvær, ble det omsider offentliggjort at Vesterålen får en etappe i årets utgave.

Slik er årets etapper.  

Hadsel

Arctic Race of Norway 2019 går av stabelen fra 15. til 18. august, med følgende etapper:

  • Første etappe starter i Å ytterst i Lofoten, går rundt Vestvågøy og avsluttes i Leknes (182,0 km).
  • Andre etappe starter i Henningsvær med målgang i Svolvær (168,5 km).
  • Tredje etappe starter i Sortland og går gjennom store deler av Vesterålen, før den avsluttes med en bratt stigning opp til Storheia på Stokmarknes (176,5 km).
  • Fjerde og siste etappe går fra Lødingen, og Arctic Race of Norway 2019 vil bli avgjort i Narvik (166,5 km).

Tidligere verdensmester på sykkel, Thor Hushovd, har gode minner fra Lofoten. Han vant andre etappe der i 2013, og sa da at han aldri hadde syklet gjennom vakrere landskap. Hushovd mener de to første etappene favoriserer de beste spurterne, mens de beste klatrerne vil ha en fordel på de to siste.

– Selv om det blir en del stigninger på første etappe, vil det være gode muligheter for spurterne her. Andre etappe er relativt flat, så her vil de beste spurterne være klare favoritter. På tredje etappe skal rytterne opp flere bratte stigninger, ikke minst vil den siste strekningen opp til Storheia fra Melbu bli krevende. Fjerde etappe blir mer variert, og jeg tror det vil være et åpent race helt inn til mål i Narvik, sier Hushovd.

– Beste Arctic Race noen gang

Daglig leder i Arctic Race of Norway, Knut Eirik Dypdahl, tror at en eventuell etappe opp Storheia blir en spesiell opplevelse.

– Det er en helt utrolig utsikt. Stigningen på ti kilometer, der ingenting er avgjort før man har kommet helt opp på toppen. Vi gleder oss til å komme tilbake til Vesterålen og Lofoten. Vi skal laget det beste Arctic Race noen gang, sier Knut Eirik Dybdahl på pressekonferansen.

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, gleder seg over at kommunen har fått tilbake Arctic Race, som de siste hadde for fem år siden. Hun mener at betydningen av sykkelløpet, er viktig.

– Det betyr at vi får vist oss frem og vi får vist frem hvor fint det her, sier Tove Mette Bjørkmo til NRK Nordland etter pressekonferansen.

Vil dryppe på næringslivet

Til VOL understreker Bjørkmo at hun hadde fått et hint om at Sortland ville få en etappe. Nå ser hun frem til at Vesterålen blir synliggjort for hele verden.

– Det skal bli en heidundrendes fest i sommer, og for oss blir det en spesiell mulighet til å vise frem den flotte naturen vår. Rittet går på en rekke tv-kanaler i hele verden, noe som har en verdi som er vanskelig å fastsette, sier hun.

– At vi får både start og målgang i Vesterålen vil gi oss en ekstra oppmerksomhet som skaper mye aktivitet som vil dryppe på næringslivet, slår hun fast.

Fikk ønske innfridd

Hadsel kommune og ordfører Siv Dagny Aasvik (Ap) er svært glade for at Arctic Race of Norway har lagt en av målgangene til kommunen.

– Dette er noe vi har ønsket oss, så dette er vi svært glade for. Alle som var tilstede under målgangen på Stokmarknes i 2013 husker hvilken folkefest det var og vi er klare for å gjenta den suksessen. Vi er stolte av landskapet vi bor i og gleder oss til å få vist det frem til verden, sier Aasvik.

– Helt spesielt

Neste års målgang på Storheia tror hun vil bli ekstra spektakulær.

– Det vil bli helt spesielt. Stigningskurvene, antall høydemeter og at det kommer etappevis er helt unikt i Europa. Storheia er også et vanvittig flott fjell med 360 graders utsikt mot Hadselfjorden, storhavet, Lofotveggen, Melbu, Stokmarknes og alle de fire store «Hadseløyene», så dette vil bli veldig flotte tv-bilder også, sier Aasvik.


Arctic race vurderer å legge neste års finale opp Storheia

Hadsel kommune vil i samarbeid med grunneiere, sponsorer og næringsliv gjøre Storheia til Nord-Norges «grønneste, råeste og mest spektakulære folkefjell».

 

Arctic Race-general Knut Eirik Dypdahl røper ingenting foran tirsdagens pressekonferanse, men innrømmer:

– Arctic Race på Storheia, med fantastisk utsikt over Vesterålen, vil skape noe magisk

Førstkommende tirsdag blir etappene i neste års Arctic Race of Norway offentliggjort, i Svolvær. I den forbindelse er det enkelte som spekulerer i om en av etappene legges til Lofoten, som sist var tilfelle i 2013, da løpet også gikk gjennom Vesterålen.