Mye varme selv om sola lekte gjemsel bak fjelltoppene:

Solfest med sjenert hedersgjest

I 11 år har folk fra den 182 år gamle kommunen kommet til en stein fra rundt 500 år etter Kristi fødsel, for å hilse på en glødende gasskule hvis alder anslås å være rundt 4,6 milliarder år.

Drahjelp: Bjørkeveden var på plass, i henhold til lyriske råd, proklamert av Tormod Hansen. Diktet sa dog ei noe om bruk av tennsprit. Til høyre, Hans Bakken fra Kulturminneparken i Hadsel.  Foto: Per Eivind Knudsen

Hadsel

– Hvor har du gjort av spriten?

Tormod Hansen sender spørsmålet over bålpanna til Hans Bakken. Det dreier seg for ordens skyld om opptenningshjelp. Det nærmer seg avspark for arrangementet «åpen stein» og gamlekara har ikke fått schwung på flammene.

Men der står vi nå. Tre menn og et bål. Av bjørkeved, og ikke gran.

« ... ønsker du et flammespill med stillefred, da tennes ild av bjørkeved» leser Hansen med andakt i stemmen, fra diktet til Per Stavem.

Men sola, hun leker gjemsel. Denne melkeveiens varme moder som kjæler med skyene fremfor å hilse tilbake. Men hun er der. Hun er på vei tilbake.

Spesiell opplevelse

Hansen flyttet nordover fra Vestlandet i 1969 og ble værende. Han mener det er like spesielt hver gang når sola kommer tilbake etter mørketiden.

– Det er jo først og fremst en utrolig plass der nede, sier han om solsteinen.

Bålkos: Inger Hansen og Tormod Hansen (ingen relasjon) fikk i seg varme ved bålet mens de ventet på at dagens hovedgjest lørdag formiddag skulle beære solsteinen med en himmelsk visitt.   Foto: Per Eivind Knudsen

 

– Å gå på fjellet, å se sola der, det er kanskje lettere. Men å se henne midt i øyet, der hun kikker fram mellom fjellene, det er noe helt annerledes. Når den har vært vekke i to måneder. Det er en veldig spesiell opplevelse for en søring, medgir han.

Samtidig synes han mørketiden er fin. Lyset. Roen. Stemningen. Lengselen.

– Det gjør noe med oss, følelsesmessig, selv om gjensynet med sola er så utrolig godt, sier Hansen.

Foredrag om jernbanepappa

Hallgeir Elstad humrer. De rundt 20 tilstedeværende humrer med. Når Ole Tobias Olsen, en mann som i ettermælet publisert i Aftenposten sidestilles med Petter Dass, skal foredras om, blir det humor.

– Det er prisverdig at Olsen løftes fram. Han har betydd utrolig mye for Nordland. Ikke minst som Nordlandsbanens far, sier Elstad i det fremragende foredraget.

Godt foredrag: Hallgeir Elstad fikk med seg solfestdeltakerne på en reise tilbake i tid, da han foredro om Ole Tobias Olsen. Av mange kjent Nordlandsbanens far.  Foto: Per Eivind Knudsen

 

I peisen hvisker bjørkeveden lavt og horisonten har trukket på seg rosa silkepysj.

Så venter vi litt til. Noen dager. Det går mot lysere tider, og det er ennå bjørkeved igjen.