Fylkesråd for samferdsel, Svein Eggesvik om postsaken:

– Håper å lande en ny løsning i løpet av dagen

Onsdag kveld ble det klart at forslaget om å levere post til beboerne i Lonkan, på Helgenes og Brottøy med hurtigbåten, ble skrinlagt grunnet for høye utgifter. Torsdag formiddag opplyser derimot Svein Eggesvik, fylkesråd for samferdsel, at de jobber med en ny løsning.

Svein Eggesvik, fylkesråd for samferdsel, forteller at de helst ønsker å unngå at innbyggerne i Lonkan, på Helgenes og Brottøy må reise til Stokmarknes for å hente posten.  Foto: Tone M. Sørensen

Hadsel

– Vi håper at vi greier å lande denne nye løsningen i løpet av dagen, sier Eggesvik til VOL.


Boreal krever 80.000 kroner for å levere post på kaia. Nå tar Posten selv grep for å løse problemet

Forslaget om å levere post til beboerne på Innlandet i Hadsel, med hurtigbåt, blir ikke noe av.

 

Må ikke nødvendigvis til Stokmarknes

Den tidligere løsningen med at hurtigbåten skulle ta med seg posten og at mannskap fra Boreal skulle levere posten i postkassene på kaiene, ble for dyr.

– Fylkeskommunen og samferdselsavdelingen hadde felles møte med Boreal og Posten Norge AS i går, og der kom vi ikke frem til en løsning. Boreal har fastbeløp på frakting av gods på rundt 260 kroner. Dette får vi ikke endret på, sier fylkesråden.

Mens Posten torsdag varslet at de vil sette opp postkasser ved kai på Stokmarknes fremfor på Hennes, etter ønsker fra innbyggerne i de tre bygdene, jobbes det nå med en annen løsning.


Varaordfører Kurt Jensen (Sp) om postsituasjon for innbyggerne på Innlandet:

– I mine øyne er det så vanvittig

Kurt Jenssen (Sp), varaordfører i Hadsel kommune, sier til VOL at han synes det er forkastelig at Boreal skal ha 80.000 kroner i året for å gå noen få meter til postkassene i Lonkan, på Helgenes og Brottøy. Samtidig synes han heller ikke noe om at Posten Norge AS forventet at Nordland Fylkeskommune skulle betale for dette, når de allerede hadde lagt til rette med ekstra anløp for hurtigbåten.

 

Kan hente hverandres post

Eggesvik sier at de forsøker å unngå at postmottakerne må reise til Stokmarknes for å hente posten.

– Vi prøver å få til en løsning der posten fraktes med hurtigbåten, men der mottakerne selv må hente den på båten når den kommer. Dette handler om postsikkerheten, for den må følges, sier han.

Det trenger derimot ikke å være slik at alle som mottar post må stå klar på kaia.

– Et alternativ kan være at innbyggerne skriver under på et brev, der de gir naboene tillatelse til å hente hverandres post. Da kan de legge posten i postkassene hvis de vil det, forklarer Eggesvik.

Hvorvidt denne løsningen blir utfallet, er ikke sikkert.

– Vi jobber i hvert fall med saken, og håper at vi kan lande en løsning i løpet av dagen, sier han.

– Blir litt oppgitt

Liv Kari Krey, fastboende i Lonkan, sier til VOL at hun torsdag morgen fikk høre nyheten om at de likevel ikke får levert posten to dager i uka med hurtigbåten.

– Jeg blir litt oppgitt. Før i tiden het det seg at Posten skulle yte service, men det er jo borte nå, sier hun.

Hun synes at løsningen som blir skissert nå, der de selv må på båten for å hente posten, kan være en grei løsning.

– Hvis man er hjemme når den kommer er det jo greit. Hvordan en slik løsning kan fungere må man nesten snakke med naboene om. Samtidig er det bedre å få posten levert slik enn at man må reise til Hennes eller til Stokmarknes, sier Krey.Beboere i Lonkan, Helgenes og Brottøy må hente posten på Hennes:

Vil bruke fem timer til postkassen

Fra 1. februar 2019 må innbyggerne i Lonkan, Helgenes og Brottøy til Hennes for å hente posten. For de som ikke har egen båt vil dette si at turen til postkassen vil ta rundt fem timer.Varaordfører Kurt Jenssen (Sp) om den nye postløsningen på Innlandet:

– Det er uakseptabelt

Varaordfører i Hadsel, Kurt Jenssen (Sp), synes ikke noe om at beboerne i Lonkan, Helgenes og Brottøy fra 1. februar må hente posten sin på Hennes.Postleveringsendringen på Innlandet:

– Vil ivareta innbyggerne på best mulig måte

Rådmann i Hadsel, Ola Morten Teigen, sier at Hadsel kommune ønsker å ivareta innbyggerne i Lonkan, Helgenes og Brottøy på best mulig måte.Fikk beskjed om at de måtte bruke fem timer for å hente posten. Nå nærmer saken seg en løsning

Før jul skrev VOL at flere av beboerne på Lonkan, Helgenes og Brottøy i Hadsel, kunne havne i en situasjon der de fra 1.februar måtte reise fem timer til Hennes for å hente post i egen postkasse. Nå går det mot en sannsynlig løsning på den betente saken.Liv-Kari Krey, fastboende i Lonkan om postløsningen:

– God løsning med postlevering to dager i uka

Tirsdag ettermiddag ble det klart at det trolig blir en løsning på postleveringen til innbyggerne i Lonkan, Helgenes og Brottøy. Dette er Liv-Kari Krey, fastboende i Lonkan veldig glad for å høre.Samferdselsministeren har svart på Eirik Sivertsen (AP) sitt spørsmål om unntak fra avstandskravene på postlevering:

Halvparten av unntakene fra avstandskravene på postlevering i Nordland, er i Hadsel

I starten av januar stilte Eirik Sivertsen, stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, skriftlig spørsmål til samferdselsminister John Georg Dale (Sp), om han kunne redegjøre for hvor det er gjort unntak fra avstandskravene på postlevering. Det har Dahle gjort, og svaret viser at tre av seks unntak gjort i Nordland, er i Hadsel kommune.