Bekreftet: Kjell-Børge Freiberg går av som Olje- og energiminister

Hadselværing Kjell Børge Freiberg (FrP) går av som olje- og energiminister, og Sylvi Listhaug (FrP) tar over denne statsrådposten.
Hadsel

Onsdag formiddag orienterte Statsminister Erna Solberg (H) Kongen i ekstraordinært statsråd om endringene i regjeringens statsrådposter. I etterkant av det ekstraordinære statsrådet, orientere Solberg pressen utenfor Slottet om endringene som nå blir gjort.

– Som dere ser er det ikke helt nye fjes som står ved siden av meg. Det er gjort to endringer i statsråd i dag. Kjell-Børge Freiberg har gått av som olje- og energiminister. Sylvi Listhaug er ny olje- og energiminister, og Terje Søviknes er ny eldre- og folkehelseminister.

Statministeren ble under den korte orienteringen spurt om hvorfor Freiberg går av, men Solberg gjorde det klart at spørsmål og svar gis under pressekonferansen 12:30.

Ett år og tre måneder

Freiberg tok over som Olje- og energiminister etter Terje Søviknes 31. august 2018, og fikk dermed ett år og tre måneder som statsråd.

Hadselværingen skal nå tilbake til Stortinget, som Frp-representant for Nordland.

Endringer i regjeringen var senest et tema tirsdag, da statsministeren inviterte pressen til sin tradisjonelle oppsummering før jul.

– Det er ikke unaturlig at vi på et tidspunkt stiller spørsmål om hvor mange som har tenkt å være med videre, sa Solberg.

Under pressekonferansen ble det mye oppmerksomhet omkring Solbergs mannskap, både i eget parti og i regjeringen.

Dagsavisens «karakterbok» over statsrådene var blant det som ble tatt opp. Solberg sa at hun mener karakteren 1 til næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) og ni andre statsråder er «dønn ufortjent». Hun syntes heller ikke karakterboken tyder på regjeringsslitasje etter over seks år ved makten.

Men på meningsmålingene sliter Solberg og hennes mannskap tungt. Både Venstre og KrF har i lang tid ligget under sperregrensen, og de fire regjeringspartiene har samlet bare omkring 58–59 mandater, ifølge nettstedet Poll of polls' gjennomsnittsmålinger.

Foruten svake målinger har 2019 vært preget av intern krangel om bompenger, et elendig lokalvalg for de fire partiene og høstens trygdeskandale.

Sist gang det var endringer i regjeringen var 3. mai i år. Da kom Sylvi Listhaug (Frp) inn igjen i regjeringen, denne gang som eldre- og folkehelseminister, og Åse Michaelsen trådte dermed ut av regjeringen.

Ap-leder Jonas Gahr Støre opplyste onsdag formiddag at han utsetter Arbeiderpartiets oppsummerende pressekonferanse til torsdag på grunn av endringene i regjeringen.

Saken blir oppdatert.