Militærleder fra Vesterålen på den angrepne irakiske basen

Kim Kaspersen er nestkommanderende for de norske styrkene på Al Assad-basen i Irak. Han og 70 andre norske soldater, måtte gå i dekning under et luftangrep mot basen natt til onsdag norsk tid.

Et titalls raketter rammet natt til onsdag basen Ain al-Assad i Irak, Soldater fra NORTU 5 (Norwegian Task Unit) står samlet, i etterkant av et rakettangrep mot samme leir i desember 2019.   Foto: Forsvaret / NTB scanpix

Hadsel

Tirsdag måtte 70 norske soldater gå i dekning på grunn av et rakettangrep mot en militærleir i Irak. – Holdt en bemerkelsesverdig stor ro, sier nestkommanderende Kim Kaspersen til VG. Kaspersen er opprinnelig fra Vesterålen.

Ifølge VG inntraff hendelsen ved 19-tiden tirsdag. Al Assad Air Base ligger vest i Irak.

Ifølge Kaspersen var soldatene ved basen forberedt på et slikt angrep:

– Akkurat denne typen angrep som ble gjennomført, har vi øvd på et titalls ganger før. Senest denne uken, sier han til VG.

Og alt gikk som planlagt da angrepet inntraff, forteller Kaspersen.

– Da reagerte de akkurat som de skal; de tok på seg hjelm, skuddsikker vest og gikk inn i vårt eget bomberom, forteller Kaspersen og fortsetter:

– De beholdt en bemerkelsesverdig stor ro, selv om ting gikk veldig fort. Treningen som har blitt gjennomført har hatt stor effekt. Det var ikke dramatisk, og prosedyrene fungerte.

Da situasjonen ble avklart natt til onsdag, samlet hele den norske styrken seg i briefingrommet.

Her ble det gitt en full oppdatering, før soldatene ble beordret til å kontakte pårørende.

– Det ble også opprettholdt høyere beredskap enn normalt gjennom natta. Men allerede i dag er vi i gang med vanlig oppdragsløsing, sier Kaspersen til VG onsdag kveld lokal tid.

Uskadde

De norske soldatene i Irak er uskadd og ved godt mot, ifølge Forsvaret. Rundt 70 norske soldater befinner seg i en av militærbasene som er angrepet av Iran.

– Soldatene er ved godt mot. Ingen av de norske soldatene har kommet til skade, sier Brynjar Stordal ved Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) til NRK.

Rundt 70 norske soldater befinner seg på Ain al-Asad-basen vest i Irak. De bekrefter at basen ble truffet flere ganger før midnatt.

– Det er klart at det føles dramatisk når det er flere nedslag i området der man holder til. Vi hadde også et angrep i desember som denne styrken opplevde. Men de har fulgt de rutinene og sikkerhetstiltakene som de har iverksatt, sier Stordal.

Han vet ikke om det var direkte treff inne i militærleiren i angrep sent tirsdag kveld.