Statsmeteorolog: –Tror flytrafikken kommer i gang igjen tirsdag

Flytrafikken nord for Røros var lammet i hele Norge tirsdag, på grunn av et lavtrykk, men sett fra et meteorologisk perspektiv er det mye som tyder på at den er i drift igjen tirsdag.

  Foto: Holm, Morten

Hadsel


Selv om noen fly letter fra enkelte flyplasser mandag kveld, har flesteparten av flyene stått på bakken både ettermiddag og kveld, inkludert på Andøya og på Skagen. Med unntak av de to første morgenflyene til Bodø og Tromsø, har ingen andre fly lettet fra Andøya mandag. Flytrafikken har også, med ett unntak, stått stille på Skagen hele dagen og kvelden. Flyet til Bodø kl. 19.50, kom seg ifølge Avinors hjemmesider, omsider i lufta.

Mandag kveld sier statsmeteorolog Kristen Gislefoss til NRK at det ser atskillig lysere ut med tanke på flytrafikk tirsdag. Han opplyser til kanalen at lufttrykket trolig har nådd sitt laveste nivå, og at det sakte men sikkert vil fylles.

– Det vil vært veldig lavt også i morgen, men jeg tror flytrafikken vil komme i gang i de fleste områder i nord, med unntak av Finnmark, sier Gislefoss til NRK.

Mer enn 70 avganger har, som følge av lavtrykket, blitt kansellert mandag. Men lavtrykket har også rammet på lufthavner som ikke er direkte berørt av været.

Vakthavende meteorolog Per Egil Haga ved Meteorologisk institutt, sier til NRK at det ikke har noe med måleinstrumentene i flyene å gjøre.

– Lufttrykk har vært noe av det sikreste å måle, også tilbake til 1907. Det er nok tilfeldig at uvanlige verdier kommer akkurat nå. Derimot er det sikkert at det har å gjøre med stormsenter vestfra, fra den amerikanske østkysten. Og at fullmåne påvirker flo, eller høy vannstand ved kysten, sier Haga til NRK.