Skal lære brannmenn i Hadsel til å redde liv

Nå skal brannmannskapet hos Hadsel brann og Redning Depo Innlandet på akutthjelper-kurs i regi av Stiftelsen Norsk Luftambulanse for å bli enda bedre til å takle medisinske utfordringer.

Mats E. Rødsand. 

Hadsel

Det melder Stiftelsen Norsk Luftambulanse i ei pressemelding.

Daglig rykker brannvesenet ut på medisinske oppdrag, og i snitt er brannvesenet på plass hos pasienten 16 minutter før lege og ambulansepersonell. Derfor er det viktig at de har kunnskapen som skal til for å kunne utøve akutt nødhjelp på skadested eller hos alvorlig syke pasienter.

- Brannvesenet sendes ofte ut til melding om hjertestans. I de tilfeller hvor pasienten ikke er livløs, men alvorlig syk, kan mannskapene føle at deres kompetanse ikke strekker til. Dette kurset handler om å heve førstehjelpskunnskapene, situasjonsforståelsen og mestringsevne til kursdeltakerne, forteller Kjell Otto Fremstad i Stiftelsen Norsk Luftambulanse.


Da hjertet til Kåre stoppet, ble han reddet av sin bror

Da hjertet til Kåre stoppet, var nærmeste ambulanse en halvtime unna. Heldigvis var broren hans og de lokale akutthjelperne på plass i løpet av minutter. Det reddet livet hans. Saken er skrevet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse og gjengis her med deres tillatelse.


Kurset over 4300 brannmenn

I ti år har Stiftelsen Norsk Luftambulanse arrangert akutthjelperkurs for brannmenn over hele Norge, og siden 2009 har mer enn 4300 brannmenn fra over 180 kommuner deltatt på kursene.

Kurset består av en e-læringsdel som alle gjennomfører på nettet og en praktisk dag med scenariotrening. Da trenes det på alt fra møte med bevisstløs pasient, hjertestans, brystsmerter, hjerneslag og alvorlige ulykker.

Berger liv

Brannmann Jon Sindre Kragset er en av flere tusen som har gjennomgått kurset, han forteller at det har reddet flere liv.

- Vi har fått bekreftet av ambulansepersonell og leger at vi har berget liv. I de tilfellene vi kommer til stedet før ambulansen, kan vi starte med hjerte- og lungeredning og hjertestarter umiddelbart. Dette er tidskritiske situasjoner, så at vi kommer frem så tidlig som vi gjør er helt avgjørende for pasienten, forteller han.


Om Stiftelsen Norsk Luftambulanse:  


· En av Norges største ideelle organisasjoner med rundt 300.000 støttemedlemmer og over 3200 støttebedrifter.

· Jobber for å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, utvikling og undervisning, slik at akutt syke og skadde får best og raskest mulig hjelp.

· Har et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus.

· Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse AS, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse AS er operatør på alle landets tolv baser for legehelikopter.