Havfarmen klar for den lange reisen hjem

Havfarm 1 er klar for transport fra Kina til Norge etter at den ble sjøsatt i mars.
Hadsel

Havfarmen er klar for transport fra verftet i Yantai. Det forteller Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.

– Som dere vel har omtalt tidligere har det vært forsinkelser etter kinesisk nyttår på grunn av koronautbruddet i Kina. Etter som Kina har fått kontroll på epidemien har fremdriften ved verftet vært god. Men etter hvert som smitten bredte seg i andre land har Kina innført restriksjoner på innreise fra utlandet. Det, og en eskalerende situasjon i Europa har ført til at vi ikke har fått inn nødvendig personell for ferdigstilling av Havfarmen i tide før avreise, forteller Martinussen.


Kom seg ikke til Kina, gjorde jobben på nett

NSK Ship Design i Harstad kjørte i helga stabilitetsberegninger på Nordlaks-prosjektet «Havfarm 1». Den nye oppdrettsteknologien kan være på plass i Vesterålen så tidlig som i juni.


Verftet har til tross for en krevende omstendigheter gjort en god jobb, forteller han.

– Vi rekker derfor vinduet for opplasting og transport nå i april. Det betyr likevel at Havfarmen ikke er helt ferdig, og det planlegges derfor for ferdigstilling og overlevering etter at Havfarmen ankommer Hadsel.

Han sier videre at det ble en mer komplisert avslutning på byggeprosessen ved verftet i Kina enn hva noen kunne se for seg for et år siden.

– Dette er likevel en stor milepæl i prosjektet og vi er glad for at vi nå er lastet opp på BOKA Vanguard og klar for transport, og vi ser frem til at vi etter hvert får Havfarmen hjem til Hadsel.


Nordlaks' Havfarm 1 er sjøsatt. Se bilder

Nå gjøres de siste monteringer og justeringer før Nordlaks´ Havfarm 1 skal fraktes til Norge, skriver kyst.no.