Har bedre, men ikke full kontroll i Hadsel

Hadsel kommune har siden torsdag jobbet for fullt med å få oversikt og kontroll over smittesituasjonen. Smittevernlege Martin Larsen Drageset sier at de har mer kontroll enn de hadde innledningsvis, men at kommunen fortsatt ikke full kontroll.

Martin Larsen Drageset, smittevernlege i Hadsel kommune.   Foto: Øyvind Aukrust

Hadsel

– Vi tester nå hele skoleklasser og lærere ved Melbu skole. Dermed har vi litt mer kontroll med tanke på skoler enn vi hadde. Samtidig ser vi, på bakgrunn av tiltak som ble satt inn på torsdag, at ingen av de som ble satt i karantene da har nærkontakter. Vi har litt bedre, men fortsatt ikke full kontroll, sier Larsen Drageset til VOL søndag formiddag.

Ifølge han er det tidlig å si så mye om tilstanden til de smittede.

– Det jeg kan si er at det per nå ikke er noen som er alvorlig syke, sier han.

Fortsetter med testing og smittesporing

Som VOL tidligere har omtalt har ti personer i Hadsel så langt testet positivt for koronavirus siden torsdag. I tillegg har to personer i Andøy testet positivt, og en person med påvist smitte i Vestvågøy kan trolig knyttes til utbruddet på Melbu.

Hadsel kommune varslet lørdag at det kan bli innført nye tiltak søndag.

Søndag formiddag har ikke smittevernlegen så mye ny informasjon, men sier at de har gjennomført første runde med smittesporing.

– Vi har noen som vi mistenker kan være positive, og vi vil fortsette med testing og smittesporing i dag, sier han.

Larsen Drageset sier at de har testet veldig mange personer de siste dagene. Han estimerer at de testet 60 personer torsdag, 30 fredag og 60 lørdag.

Lørdag kveld meldte TV2 at nær 400 personer sitter i karantene i Hadsel som følge av smitteutbruddet, et estimat smittevernlegen mener fortsatt gjelder.

– Initielt hadde vi mindre kontroll på hvor mange nærkontakter det var snakk om enn vi har nå. Med alle elevene og lærerne på Melbu skole, i tillegg til de ansatte ved Melbu systems, er det nok fortsatt snakk om rundt 400. Vi har i utgangspunktet sagt at disse skal sitte i karantene til tirsdag. Dette kan virke som et rart tidspunkt, men årsaken til at vi satte tirsdag er at vi skulle få en bedre oversikt enn vi hadde. Nå etter hvert som vi får en bedre oversikt og får flere prøvesvar, kommer vi kanskje til å spisse det litt mer, sier han.

– God testkapasitet

– Hvordan er kapasiteten på tester og personell?

– Vi fikk ordnet hurtigtester på fredag, som noen blir testet med. Ellers er testkapasiteten så langt veldig god. Folk har gjort en formidabel innsats. Det er en del folk som har stilt seg disponibel, og mange har jobbet til langt på kveld, sier Larsen Drageset.

De som blir testet med hurtigtest blir i tillegg testet med vanlig test. Som informert på fredagens pressekonferanse fikk kommunen lørdag svar på fredagens tester og vil i løpet av søndag og mandag få svar på testene som ble gjort på lørdag og søndag.

– Hva tenker du om situasjonen fremover?

– Jeg tenker at den er potensielt alvorlig, men at det virker som folk tar dette på alvor og er flinke med å følge de restriksjonene som er satt. Jeg vil også understreke at hvis man har de minste symptomer, som litt vondt i halsen, litt hoste eller litt vondt i hodet, må de holde seg hjemme, ringe koronatelefonen og bli testet. Dette er spesielt viktig nå, poengterer han.

Hadsel kommune holder pressekonferanse 18:00 søndag kveld.