Barnehagelærerutdanningen starter opp igjen neste år

Fra høsten 2021 tilbyr Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet, igjen barnehagelærerutdanning i Vesterålen.

Oppvekstsjef i Hadsel, Line Jeanette Pedersen.  Foto: Arkiv

Hadsel

Nord universitet har i flere år hatt barnehagelærerutdanning i Vesterålen. Det har vært opptak ved utdanningen hvert annet år. I utgangspunktet la man denne gangen opp til å vente i to år med opptak i Vesterålen. Dette førte til protester.

– I Vesterålen må vi skaffe 300 årsverk innenfor barnehagesektoren til 2027. Da har vi ikke tid til år etter år å forskyve oppstart av utdanningen, sa daværende Hadsel-ordfører Aina Nilsen (Sp) tidligere i høst..

Oppvekstsjef i Hadsel kommune i Vesterålen, Line Jeanette Pedersen, mener at utdanningstilbudet er både viktig og nødvendig.

– Etter innføringen av bemanningsnorm og skjerpet pedagognorm er det et stort behov for flere barnehagelærere. Barnehagene ønsker studenter velkommen i praksis, og som region kan vi tilby trygge og gode arbeidsplasser etter endt utdanning, sier Pedersen.

Nett- og samlingsbasert


Barnehagelærerutdanningen i Vesterålen er ei deltidsutdanning som går over fire år. Den er nett- og samlingsbasert. Hvert semester er det tre samlinger i Stokmarknes. Under samlingene møtes studentene, får undervisning og veiledning og løser oppgaver sammen i tre-fire dager. Mellom samlingene er det undervisning på nett.

– Dette er ei fleksibel utdanning som gjør det mulig å jobbe ved siden av, sier Ann Gøril Hugaas, leder for barnehagelærerutdanningen ved Fakultetet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag ved Nord universitet

– Vi ser at de nett- og samlingsbaserte studiene er ettertraktet. Mange ønsker å jobbe samtidig som de tar utdanning, legger Hugaas til.

Viktig med desentralisert tilbud

Dekan ved Fakultet for lærerutdanning og kunst- og kulturfag, Egil Solli, setter pris på den tydelige tilbakemeldingen fra lokalsamfunnet og regionen om betydningen av å tilby barnehagelærerutdanning.

– Vårt oppdrag er å dekke behovet for kvalifiserte barnehagelærere ut i hele regionen. Høsten 2021 tilbyr vi barnehagelærerutdanning i Levanger, Mo i Rana, Bodø og nå også i Vesterålen. Det er viktig for oss å legge opp til en desentralisert struktur, sier Solli. Han er glad for å kunne ønske studenter hjertelig velkommen til Stokmarknes høsten 2021.

– Barnehager og skoler er hjørnesteinsbedrifter både på store og små steder. Vi er knakende fornøyd med å tilby ei utdanning i