Verdens største museumsgjenstand:

– Skipet ble som nytt

En sommerdag midt i juni 1999, en stor folkemengde samlet seg omkring MS Finnmarken på Stokmarknes havn. Veteranskipet skulle settes på land, et tomteområde mellom Gammelkaia og Dampskipskaia var klargjort, maskiner og mannskap var på plass for å ta et digert løft. Mange krefter var i sving.

F.v. Tor-Einar Olsen, Nils Mortensen, Sten Magne Engen, Kjell-Bjørn Hanssen og Otto Dahl har en kafferast.   Foto: Idar Ovesen

Et korttidsopphold mellom himmel og jord var nok til at veteranskipet også burde ha fått status som luftskip

Hadsel

– Dette er galskap, mente publikum, skipet kommer til å tippe rundt, og Finnmarkens fremtid blir ikke annet enn spiker. Der var det ikke bare optimistiske tilskuere, men dyktig sjømannskap greide oppgaven. De 18 menn, som i mange timer, halte og dro etter ordre fra sjefen, kaptein Sten Magne Engen.