Nå vender dette ærverdige skipet hjem til Stokmarknes

Publikum inviteres ombord.

Skipet Hestmanden har en lang historie og omtales som «hele Norges krigsseilermuseum». Nå kommer skipet til Stokmarknes, sin hjemhavn.  

Hadsel

– Det er en stor og viktig begivenhet når D/S Hestmanden nå for første gang siden 1964 legger ut på langtur for egen maskin, skriver prosjektleder for D/S Hestmanden, Gro Eikeland, i ei pressemelding.

Nå vender skipet D/S Hestmanden hjem til Stokmarknes. Det er i år 110 år siden dampskipet Hestmanden ble overlevert Vesteraalens Dampskibsselskab (VDS), nå Hurtigruten, og sjøsatt på Laxevaags Maskin & Jernskibsbyggeri i Bergen.

Skipet ligger de neste par dagene i Sandnessjøen før vi setter kursen nordover. Beregnet ankomst i Stokmarknes er fredag morgen denne uka.

– Vi åpner skipet for publikum fredag, lørdag og søndag, skriver Eikeland, og inviterer alle som vil til å komme om bord i det som omtales som «hele Norges krigsseilermuseum» i pressemeldinga.

Skipet har en lang og variert historie. Det har vært både passasjer- og kystgodstrafikk langs norskekysten i fredstid, konvoifart under britisk flagg under første verdenskrig og underlagt Nortraships kontroll deler av andre verdenskrig.

I juni 1945 var D/S Hestmanden det første norske skipet som gikk fra Oslo til Finnmark med forsyninger til gjenoppbyggingen av Norge.

– I dag er skipet et viktig minnesmerke over norsk skipsfart og sjøfolkenes innsats under to verdenskriger, skriver Eikeland.

VDS hadde som tradisjon å oppkalle skipene sine etter geografiske navn fra Nord-Norge. Hestmannen er en fjellformasjon på Hestmannøy i Nordland fylke, men D/S Hestmanden hadde hjemmehavn i Stokmarknes fram til skipet ble kjøpt av Høvding skipshuggeri i Sandnessjøen i 1955. Også i dag er Stokmarknes offisiell hjemmehavn for D/S Hestmanden.

Skipet ligger de neste par dagene i Sandnessjøen før de setter kursen nordover. Beregnet ankomst i Stokmarknes er fredag morgen denne uka.

Skipet har vært gjennom omfattende istandsetting og restaurering i flere tiår og er nå sertifisert i henhold til forskrift for vernede skip.

– Det er en viktig milepæl for fartøyvernmiljøet i Norge at en av landets kystkulturminneskatter nå endelig seiler igjen, slår Eikeland fast.