Widerøe-fly møtte drone på 1.300 meters høyde

Pilotene på et Widerøe-fly som mandag var på vei fra Bodø til Stokmarknes, så en drone 60 meter unna flyet. Politiet ser alvorlig på hendelsen.

Mandag ble det observert en drone bare 60 meter fra et Widereøe-fly.  Foto: Holm, Morten

Hadsel– Styrmannen så dette best. Han er helt sikker på at det var en drone. De trodde først det var en fugl, men da de kom nærmere, sier de at den blinket, forteller pilot og sikkerhetskoordinator for flyginger Odd Thomassen i Widerøe til NRK.

Flyet hadde steget til 4.500 fot, om lag 1.300 meter over havet, etter avgang og observerte dronen over det populære turområdet Mjelle like utenfor Bodø. Da var dronen kun 60 meter unna flyet, ifølge kanalen.

Reglene for droneflyging er klare på at det er ikke lov til å fly drone høyere enn 120 meter uten særskilt tillatelse, og at det ikke lov å fly mindre enn fem kilometer fra nærmeste flyplass. I dette tilfelle ble begge kravene brutt, og politiet ser alvorlig på hendelsen.

– En slik episode kan få svært alvorlige konsekvenser. I verste fall kan det sette liv og helse i fare, sier assisterende stabssjef Geir Håland i Nordland politidistrikt.

Kan føre til kollisjon

Til NRK sier Odd Thomassen i Widerøe at det er mye som kan gå galt når en drone opererer i luftrommet, som for eksempel at den kan treffe en motor.

– Det aktuelle flyet har flere motorer, men potensialet er likevel at en kollisjon kan føre til en ulykke der menneskeliv kan gå tapt, sier han til NRK.

Dronebransjens interesseorganisasjon i Norge opplyser at normale droner ikke kan fly så høyt og vil ha klarhet i om det kan dreie seg om en militær drone. En annen forklaring kan være at dronens programvare er justert, eller at en dronepilot kan ha fløyet ut fra et fjell i nærheten, sier daglig leder Anders Martinsen i UAS Norway.

Politiet sendte ut en patrulje til området der dronen ble observert, men de fant ikke ut hvem som hadde flydd dronen. Stabssjef i politiet, Geir Håland, sier til NRK at politiet jobber videre med saken, og at de håper at de som står bak droneflyvningen, melder seg.