Geir Jørgensen går mot plass på tinget

På valgkvelden mandag, så det ut til at Rødts Geir Jørgensen, ikke ville få stortingsplass i denne omgang. Et døgn etter, har ting endret seg.

Geir Jørgensen fra Rødt Hadsel, ser ut til å få plass på Stortinget likevel.  Foto: Thor-Ivar Guldberg, arkiv.

Hadsel

Når omtrent 97 prosent av stemmene etter valget er fintelt, er det mye som tyder på at Jørgensen likevel blir en del av nasjonalforsamlingen de neste fire årene, fordi Høyre har mistet en plass på Stortinget til SV.

Ifølge reglementet er det slik at når to partier bytter plass i et valgdistrikt, må samtlige utjevningsmandater beregnes på nytt. I teorien kan det innebære en betydelig omkalfatring av hvem som kommer inn på tinget og hvem som ikke gjør det.

I Nordland er det slik at Mona Fagerås fra SV er i posisjon til å kapre direktemandatet som Marianne Kvensjø fra Høyre, hadde mandag.

Fagerås var allerede inne på Stortinget, ved hjelp av et utjevningsmandat. Skulle det nå vise seg at hun får et direktemandat i stedet, går utjevningsmandatet til Rødt-politiker Geir Jørgensen fra Hadsel.

Selv er Jørgensen overrasket over utviklingen i forbindelse med fintellingen.

– Dette er en thriller av klasse. Jeg var forsont med at utjevningsmandatet glapp, men nå går fintellingen Rødts vei. Alt i alt er det fantastisk dersom Rødt klarer å ta utjamningsmandatet i Nordland, uttalte Jørgensen i et intervju med NRK Nordland tirsdag kveld.

Skulle det vise seg at det foreløpige resultatet fra fintellingen blir stående, blir Jørgensen den første Rødt-representanten fra Nordland som får plass på Stortinget.

– Det vil være en stor seier for oss Rødt Nordland etter alt jobben vi har lagt ned, uttalte han til NRK Nordland.

Rødt fikk totalt 4,7 prosent av stemmene ved årets Stortingsvalg.