Gjennom en artikkelserie de nærmeste dagene presenterer vi intervjuer med alle de nominerte kandidatene. Du kan avgi din stemme på hvem du mener er den mest verdige kandidaten via denne lenken.

Opprinnelig er Ken-Thomas Kvæl fra Sulitjelma utenfor Fauske. Han møtte melbudama Rachel Ongstad i Bodø, og med deres lille datter, Ronja Elida, flyttet de til Melbu. Det er nå 17 år siden.

Variert bakgrunn

Ken-Thomas valgte den sikre linjen etter grunnskolen, og tok det som den gang het almennfag. Men han havnet raskt i bestefarens snekkerfirma som håndverker, og siden har han jobbet i både utelivsbransjen, i servicebransjen, i skoleverket, barnehage og nå som integreringskonsulent hos NAV.

- Jeg har utdanning som barne- og ungdomsarbeider, og nå er jeg snart i havn med min utdannelse som sosionom. Den tar jeg desentralisert, og har holdt på i tre og et halvt år nå, forteller han. Hans varierte bakgrunn har gitt ham møter med mange ulike mennesker, og han legger ikke skjul på at han har et spesielt hjerte for de menneskene som strever i livet.

- Jeg har nok et grunnleggende ønske om å hjelpe, sier han ettertenksomt.

Taekwon-Do

I 2001 startet Ken Thomas opp Hadsel Taekwon-Do-klubb, sammen med Christian Bogstrand. Lite visste han om at miljøet skulle bli så stort, og at han to år senere skulle få være med å starte opp klubb på Sortland.

- Det var nok Christian som var ivrigst på å starte opp, forteller Ken Thomas beskjedent.

Men etter 14 år med kampsportklubb i Hadsel har det gått betydelige dugnadstimer med i arbeidet med kampsportklubben.

De som havner på siden

Med Taekwon-Doen ble engasjementet for ungdom sterkere. Arbeidet med kampsportopplæring av barn og unge kjentes meningsfull og viktig, spesielt for de som havner utenfor i samfunnet.

- Taekwon-Do er så mye mer en sport og fysikk. Det er mental trening, og selvutviklende. Gjennom Taekwon-Doen skaper vi trygge mennesker som har godt selvbilde, og det er en nøkkel til å unngå utagering. Det er ikke trygge mennesker med selvtillit som slår, sier Ken Thomas.

Han forklarer videre at gjennom sporten bygges det lagånd, fellesskap, gode arbeidsvaner, mestringsfølelse, og ikke minst er et overordnet mål at alle skal føle seg sett og ivaretatt.

- Dette er en sport for alle, der alle skal føle seg inkludert uansett bakgrunn og forutsetninger, sier ildsjelen.

Han har hatt et tett samarbeid med Ibos, bankplassen og Fylkeskommunen, der han har jobbet med integrering av ungdom gjennom sporten.

- Her er det flerer solskinnshistorier å vise til, og jeg har blant annet et brødrepar som begynte for 7-8 år siden. Ikke bare er de svært talentfulle utøvere, men de er også trenere og store forbilder for de andre utøverne.

Dugnadsånden

Ken Thomas har tre barn i alderen 17, 12 og 10 år, og han er trener for tolvåringen, Henrik sitt fotballag. Han regner med at han bruker cirka 10 timer i uka til frivillig arbeid for barn og unge.

- Men med tre barn, ful jobb, deltidsstudier, og så mange dugnadstimer: Hvor blir det plass til deg oppi dette?

Svaret kommer kontant:

- Det er jo dette som er meg, smiler han.