Speiler Melbu på Island 

Gjennom et kunstprosjekt vil Melbu bli prosjektert på veggene i tvillingbyen Seydisfordur på Island. Bak prosjektet står blant annet hadselværing Asle Lauvland Pettersen.

Foto: Ditte Knus Tønnesen  

Hadsel

Twin City er navnet på et interaktivt kunstprosjekt hvor video og installasjoner blir tatt i bruk for å speile tvillingbyene Melbu og Seydisfordur på Island.

Likheter

- Det er utrolig likhet mellom Melbu og Seydisfordur. De har en sildoljefabrikk som heter Neptun, og stedet er bygd opp på industrien, akkurat som Melbu. Historien og bybildet generelt er slående likt. De har også en fiskefabrikk som er hjørnesteinsbedriften og som i dag lever på nåde, forteller Lauvland Pettersen.

Fra 7. til 15. februar skal prosjektet munne ut i en stor foto, video og live-stream installasjon i Melbu og Seydisfordur sentrum.

- Vi vil speile samtiden på de forskjellige stedene. Innbyggerne i Seydisfordur vil se dagliglivet på Melbu prosjekter på veggene i byen, mens på Melbu vil vi se dagliglivet fra Island, forteller Lauvland Pettersen.

Vil få med publikum

Foruten Asle Lauvland Pettersen er det kunstnerne Ditte Knus Tønnesen og Pétur Kristjánsson som står bak prosjektet.

I halvannet år har de jobbet med prosjektet, som er støttet av Kulturkontakt Nord, Nordisk Kulturfond, Norsk-Islandsk Kultursamarbeid og Dansk Kulturbestyrelse. I løpet av en uke vil kunstprosjektet omskape omgivelsene i byene.

- Kanskje blir dette prosjektet det første leddet i en gjenforening av to tvillingbyer avskilt av 100 år og 1500 kilometer Atlanterhav, undrer kunstnerne.

De går også langt i å påstå at det er et historisk bånd mellom to byer som nødvendigvis ikke har noen historisk forankring i hverandre.

- Er det blitt gjort noe lignende kunstprosjekt som dette?
- Nei, det tror jeg ikke. Vi er nok litt banebrytende på akkurat dette med samtidsvisning av to byer i et kunstprosjekt, mener Lauvland Pettersen.

- Håpet er at dette kunstprosjektet vil skape bevissthet for innbyggernes felles historie og mange likheter, legger han til.

Bidra

De som ønsker det kan bidra selv og dele bilder av prosjektet på Instagram kan dere tagge bildet med hashtaggen #twincities2014

For info om programmet under prosjektet kan du gå inn på: http://www.twincity.no