- Jeg synes debatten starter i feil ende. Man begynner med å ønske seg færre kommuner, og så sliter man samtidig med å forklare hvorfor, mener Kurt Jenssen i Senterpartiet i Hadsel.

Les også: Regionrådet skal nå utrede storkommune

Han er ikke spesielt motivert for sammenslåing.

- Begrepet «mer robuste kommuner» slenges ut, men hva betyr egentlig det? Slik jeg ser det er eksempelvis Hadsel ikke noen veldig liten kommune. Samtidig har vi hatt et fungerende, og frivillig regionalt samarbeid i Vesterålen gjennom mange år. Det har ikke alltid fungert knirkefritt. Hvordan tror man det vil fungere, dersom man slår sammen kommuner med tvang? Ikke særlig bra, mener Jenssen.

Les også: Vil ha sju kommuner i Nordland og egen region i Nord-Norge

- Fagmiljøene i helsevesenet kan vel åpenbart bli mer robuste dersom de er større? Mindre sårbare for sykemeldinger, og med bedre tilgang på spesialiserte tjenester?

- Jo, jeg ser det argumentet. Og det er ikke slik at jeg er motstander av endringer og grensejusteringer for enhver pris. Regionalt samarbeid rundt tjenester kan vi utmerket få til uten at vi samtidig trenger å gjøre noe med kommunegrensene. Ytterkantene av Vesterålen blir ikke mindre rasert av en sentralisering rundt Sortland, tror Kurt Jenssen.

Les også: Døra på gløtt for tvang

- Så kan man hevde at det på Stortinget er flertall for å redusere på antall kommuner. Jeg tror imidlertid ikke det er folkeflertall for det. Det var heller ikke flertall for EU-medlemsskap, selv om man var for det på Stortinget. Det kalles demokrati, avrunder Jenssen.