Det går fram av en artikkel i The Telegraph, der journalist Dominic Nichols refererer til den britiske forsvarsministeren.

Storbritannias nye flåte av til sammen ni P-8A Poseidon overvåkingsfly skal i følge den britiske forsvarsministeren jobbe side om side med norske fly i overvåkingen av russiske ubåter i Altanteren.

Felles operasjoner

Det er meningen at Storbritannia og Norge skal gjennomføre felles operasoner i overvåkingen av russiske sjøvåpen ved å dele fasiliteter for sine nye MPA-er; Maritime Patrol Aircraft, som de kalles på fagspråket.

– Slik jeg har forstått det vil ikke norske fly bli permanent eller ofte tilbudt logistikkstøtte fra RAF-basen i Lossiemouth, men dersom det er behov for det eller flyene opererer sammen med RAFs P-8A-fly, vil slik støtte bli gitt, forklarer journalist Dominic Nichols i The Telegraph til VOL.

Norge kjøper fem fly

Storbritannia får sine første P-8A-fly allerede neste år. I følge The Telegraph kjøper Norge inn sine fem P-8A Poseidon for å styrke overvåkingen i Nord-Atlanteren. Det går fram av en felles erklæring mellom Storbritannia (UK), Norge og USA, skriver The Telegraph.

Skal dele fasiliteter

De britiske P-8A-flyene får hjemmebase ved RAF Lossiemouth i Skottland, med operasjonell og logistisk støtte i forlengelse til de norske flyene.

Planen om å dele fasiliteter med norske P-8A-fly har blitt kjent gjennom en kommentar fra den britiske forsvarsministeren, Gavin Williamson. Han er bekymret for at økt russisk maritim aktivitet bidrar til økende aggresjon og økende selvsikkerhet hos russerne. Han opplyser til The Telegraph at den britiske marinen har reagert mot russiske krigsskip nær deres farvann 33 ganger i 2017, mot kun ett tilfelle i 2010.

Besøkte RAF Lossiemouth

Planene om felles operasjoner med Norge fikk næring da statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet besøkte RAF Lossiemouth i mai.

– Norge og Storbritannia (UK) er naturlige partnere basert på våre felles verdier, så vel som vår historie og geografi, sa hun under besøket på RAF Lossiemouth.

– Vi kan til og med styrke det bilaterale forsvarssamarbeidet relatert til kapasiteter som F-35 og P-8 MPA, sa hun i følge The Telegraph.

Statssekretær Tone Skogen er for tiden i USA og vil først etter hjemreise til Norge kunne kommentere saken, sier hun til VOL.

Utnyttet felles kapasiteter

En talsperson fra det britiske forsvarsdepartementet uttalte for øvrig, i følge The Telegraph, at Storbritannia sammen med Norge vil se nærmere på mulighetene for å utnytte de maritime kapasitetene til P-8A. Målet er å forbedre sikkerheten i Nord-Atlanteren, og dermed øke NATOs sikkerhet.

Beslutningen er ikke tatt

Forsvaret her hjemme skal utrede og bestemme hvor vedlikeholdet av de fem nye norske P-8A-flyene skal skje. Under debatten på Andøya tidligere i sommer, ble det lansert å legge dette vedlikeholdet til Andøya. Dette er foreløpig ikke bestemt.

Mer effektivt samarbeid

Seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet sier til VOL at både Norge, Storbritannia og USA i fremtiden vil operere P-8A Poseidon i Nord-Atlanteren.

– Det gjør at vi ser på løsninger som bidrar til et mer effektivt operativt samarbeid, og fellesløsninger innen drift og vedlikehold. Anskaffelsen av de nye flyene er pågående og det vurderes blant annet ulike løsninger for tyngre vedlikehold og logistikk. Plan for dette er under utarbeidelse, og det er for tidlig å konkludere på endelig løsning på nåværende tidspunkt.

Regionalt samarbeid viktig

Hun sier at regionalt samarbeid i nordområdene er viktig, og opplyser at Norge, Storbritannia og USA signerte en trilateral politisk intensjonserklæring om samarbeid i juni 2017.

– Erklæringen innebærer at landene vil se nærmere på mulighetene for gjensidig fordelaktige løsninger for samarbeid innen maritime patruljefly. Norge vil også fortsette å samarbeide med andre NATO-allierte for å støtte alliansens samlede innsats i Nord-Atlanteren, sier seniorrådgiver Marita Hundershagen i Forsvarsdepartementet til VOL.