Da kosovo-albanske Kumrije Rusiti smakte energidrikken Golden Eagle for første gang i forbindelse med en ferietur til hjemlandet Kosovo, ble hun solgt fra første dråpe.

Drikke på Andenes

– Det var så godt at jeg ønsket å drikke den hjemme på Andenes. Avgiftsnivået i Norge er for høyt til at dette kan skje med det aller første. I mellomtiden må vi satse på å tilføre svenskene det de ønsker, og så etter hvert får vi vel oppfylt drømmen, sier Kumrije, som sammen med broren Lutfi har etablert firmaet A-M Norway Company.

Andøyposten skrev om det driftige søskenparet i Andøyposten 12. mars 2015 etter at de hadde etablert seg. Nå er de i full gang i Sverige.

Golden Eagle produseres i Suhareka i Kosovo.

– I motsetning til andre energidrikker dyrker de fruktene selv, i stedet for å tilføre tørre fruktmaterier som har vært rundt omkring i verden. Derfor liker jeg denne smaken mye bedre enn alle andre energidrikker. Jeg pleier å bli kvalm av de andre, mens jeg nyter denne, sier hun.

Energidrikken må inneholde en viss mengde koffein og taurin, og er også ulovlig for ungdom under 16 år. Firmaet satser derfor på en annen drikk med samme smak som er lovlig for mindreårige.

Søskenparet er veldig takknemlig for hjelpen de har fått fra Roy Pettersen i Andøy næringshage. Via ham deltok de også på et etablererkurs i regi av Fabrikken næringshage på Sortland.

Les også: Inviterer til gründertreff

Pettersen som mentor

– Roy er en utmerket mentor for oss. Han viste oss hvordan vi skulle komme oss bort fra det sporet vi hadde med altfor mange drømmer. Via en 20 timers gründerpakke med ham, skrev vi en forretningsplan for firmaet, og gjorde markedssiden, blant annet ved å få drikken inn i forbindelse med Rock mot Rus i fjor. Vi solgte faktisk 600 drinker på null komma null, så det viste seg at ungdommene likte drinken vår, sier søskenparet.

Foruten Pettersen har søskenparet hatt god nytte av Kolbjørn Adolfsen som har vært en god samtalepartner, og vært flink til å bygge et nettverk for dem.

– Han er en person som gir deg ideer. Dersom du blir dårlig motivert av noen andre, så blir du bra motivert av ham, sier hun.

Les også: Stadig flere etablerer bedrift i Vesterålen

Nettverk i Kosovo

I tillegg til det norske nettverket, har de et stort nettverk på Kosovo.

Sjefen på Frutex, Shaqir Palush som produserer Golden Eagle, sammen med Agim Bahtiri som er ordfører i Mitrovica, og næringsminister Ismet Mulaj, er blant mektige folk som kan trekke i trådene for søskenparet dor å få ting til i Kosovo, og videre utover i det som var det tidligere Jugoslavia.

– Vi har inngått en samarbeidsavtale om import av Golden Eagle til Scandinavia via selskapet vårt, men alliansen symboliserer også at vi skal samarbeide om andre ting på sikt, sier de.

Les også: – En ungdom kan få seg en millioninntekt

Trailer med 83.000 bokser

Det var en nedtur for søskenparet å erfare de høye avgiftene som gjorde det umulig å tenke import til Norge, men de ga på ingen måte opp.

– Vi gikk gjennom den samme papirmølla vi måtte gjennom i Norge for å få startet opp et datterselskap i Sverige. Etter hvert kom ting i orden, og plutselig fikk vi greie på at den første traileren med energidrikk fra Kosovo var på vei til Malmö. Vi hadde to dager på å komme oss nedover, og i mellomtiden måtte vi også finne lagerplass, sier søsknene.

Etter hvert fant de en løsning med gratis lager fra en veletablert kosovo-albaner som ønsket å hjelpe de unge i gang. 28. januar ble det lastet 83.000 bokser med drikke fra lastebilen til lageret i Malmö.

– Han hjalp oss også med å selge energidrikkboksene rundt omkring til de ulike utsalgsstedene som blant annet er i Strømstad i Sverige. Nå er vi klar for å ta imot en ny trailer, sier Kumrije.

De ser for seg at når de har bygget seg opp et marked i Sverige og fått et lite overskudd, slik at de kan spare penger til å komme gjennom tollbarrieren i Norge, så kommer energidrikken til Andenes også.