Det kommer frem i en meningsmåling Infact har gjort på oppdrag for VOL. Her blir innbyggerne i Vesterålen blant annet spurt om hvilket parti de hadde stemt på hvis kommunevalget hadde vært i dag.

Den klare vinneren er Høyre, som ifølge meningsmålingen ville tatt 24,1 prosent av stemmene.

Partiet følges forholdsvis hakk i hæl av Arbeiderpartiet, som ville fått 21, 8 prosent av stemmene.

Høyre går markant opp, sett i forhold til stortingsvalget 2021, da de fikk 12,9 prosent av stemmene, mens Arbeiderpartiet holder seg noenlunde jevnt med en nedgang på 0,8 prosentpoeng.

Fremskrittspartiet fremstår som Vesterålens tredje største parti, med 15,7 prosent. En økning på 2,8 prosentpoeng i forhold til stortingsvalget 2021.

Venstre kan notere seg en oppslutning på 4,6 prosent. Et godt steg opp i forhold til valgresultatet i 2021, som var på 2,0 prosent.

Velgerflukt

Verst går det imidlertid ut over Senterpartiet. Mens partiet fikk 29,9 prosent av stemmene ved forrige stortingsvalg, er det bare 11,6 prosent som ville stemt på partiet ved kommunevalg nå.

Til sammenligning fikk Senterpartiet i Hadsel og Sortland henholdsvis 26,3 prosent av stemmene i kommunevalget 2019.

De som stemte på Senterpartiet ved stortingsvalget har også sett seg om etter andre partier å gi sin stemme til.

Av dem som stemte Sp svarer 25,5 prosent at de ville stemt Sp lokalt i dag. I motsetning til dem som stemte Høyre ved stortingsvalget, hvor 72,9 prosent ville stemt likt.

Høye drivstoffpriser er en av tingene som kan forklare velgerflukten fra Senterpartiet. Partiet lovet kutt i prisene i forbindelse med valgkampen før stortingsvalget i 2021. Foto: Frank R. Roksøy

Mest populære blant de yngre

Arbeiderpartiet og Senterpartiet er imidlertid de to partiene med høyest oppslutning blant de yngste velgerne, i aldersgruppen 18 - 29 år, ifølge målingen.

Dette tar imidlertid en helomvending i neste aldersgruppe, velgerne fra 30 - 44 år. Da er det Høyre som igjen er det mest foretrukne partiet, med 35,3 prosent av stemmene.

Arbeiderpartiet scorer i denne demografien 10,6 prosent av velgerne, mens Senterpartiet samler 14,1 prosent under firkløveren. En prosentandel som synker ytterligere jo eldre velgerne blir.

MDG er det minst populære partiet blant de yngste velgerne, med bare 1,6 prosents oppslutning, ifølge meningsmålingen. I alle fall hvis man ser på hvem som faktisk får en stemme, siden KrF i de to yngste gruppene ikke får en eneste stemme.