Fredag er planen at F-35 fra Ørland og Evenes skal fly over deler av landet.

I ei pressemelding informerer Luftforsvaret om at det ikke er lov med bruk av droner i forbindelse med formasjonsflygningen.

332 skvadron flyr med ti fly over Ørland og Trondheim. Etter Trondheim splittes formasjonen i to. Seks fly mot vest og seks fly mot Helgeland. Ut fra Evenes vil det være opp til tre kampfly i formasjon.

F-35 startet fra Evenes klokken 11 og man anslår at de tre flyene i formasjon vil være å se over Melbu klokken 12.48, over Skagen ett minutt senere klokken 12.49 og over Sortland vil man kunne se «julestjerna» klokken 12.51.

Ifølge Luftforsvaret er hensikten å øve på å planlegge, koordinere og gjennomføre formasjonsflyging med flere fly.

Flyene planlegger også å legge seg i en julestjerneformasjon over deler av landet for å markere slutten på året. Dette har vært en tradisjon for luftforsvaret i flere tiår.

– Å fly i formasjon krever solide ferdigheter. Det er god trening og øving for flygerne. Julestjerneformasjonen på slutten av året har blitt en fin tradisjon, sier Rolf Folland, sjef Luftforsvaret.

Flygningen vil gjennomføres etter gjeldende regelverk for lavtflyging. Kampflyene vil ligge på en høyde over bakken mellom 1.000 til 3.000 fot.

– Vi ønsker alle en fin førjulstid, avslutter Folland.