På landsbasis ser man nå en kraftig økning i antallet ruskjørere under 25 år. Allerede har en rekke politidistrikt ved utgangen av oktober i år, allerede passert det totale tallet på antall ruskjørere for 2021 i aldersgruppen under 25 år i sitt politidistrikt.

– Svært urovekkende

For prosjekt- og kampanjeansvarlig i Ung i trafikken, Liv Marie Bendheim er dette skremmende nyheter å ta med seg inn mot julebordsesongen.

– Disse tallene er svært urovekkende. Fra før vet vi at rundt hver fjerde alvorlige trafikkulykke skjer på grunn av rus, så i møte med julebordsesongen er dette svært skremmende tall, sier Bendheim i en pressemelding.

Julebordsesongen er en tid med mer rus, og mange undervurderer hvor lenge rusen sitter i kroppen. Dette mener Bendheim fort kan skape farlige situasjoner på veiene.

Hun viser til at det er mange ruskjørere som blir tatt med dagen-derpå-promille, og oppfordrer sjåførene til å vente litt ekstra.

– 12 timer etter at man har drukket er ofte for lite. Vent litt ekstra for å være på den sikre siden, sier hun.

Bekymret for mørketall

Bendheim minner om at selv om tallene er høye, er de faktiske tallene på alle som ruskjører langt høyere. Hun påpeker at tallet på rusanmeldte sier noe om hvor mange som blir tatt, men at det ikke viser det hele bildet.

– Tallet sier lite om hvor mange som faktisk kjører ruset. Mange slipper dessverre unna med ruskjøring. Vi er bekymret for at så mange er tatt, og vi håper flere velger vekk ruskjøring inn mot julebordsesongen, sier hun.

Hittil i år er totalt 2148 personer under 25 år anmeldt for ruspåvirket kjøring, mot 1790 i samme aldersgruppe i fjor. Dette tilsvarer en økning på 17% på landsbasis.