Lørdag formiddag er buss på linje 18-874 mellom Risøyhamn kai og Andenes innstilt.

Dette gjelder avgangen 11:00 fra Risøyhamn. Åsaken er at det har vært et uhell med bussen.

Siste innlegg

Rune Nybrott Hals

Advarer om elg i og ved veien

Vegtrafikksentralen advarer tirsdag trafikanter om mye elg på strekninga mellom Sortlandsbrua og Hadselbrua.

NTB

Kong Harald innlagt på sykehus i Malaysia

Kong Harald er blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der.

Det skriver Kongehuset i en pressemelding.

– Kongen er innlagt på sykehus. Hans Majestet Kongen har blitt syk i løpet av sitt ferieopphold i Malaysia og er innlagt på sykehus der, med en infeksjon. Kongen får god oppfølging av både malaysisk og norsk medisinsk personell, heter det.

Kongen er i en periode på privat tur til utlandet. Han fylte 87 år forrige uke.

Marius Birkeland

15 for fort i 60-sone

Utrykningspolitiet gjennomførte tirsdag fartskontroll i 60 sonen på Solstad i Lødingen. 15 førere ble ilagt forenklet forelegg for overtredelse av fartsbestemmelsene, melder politiet på X.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 24,3 øre per kWh onsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 24,3 øre per kilowattime (kWh) onsdag og en makspris på 31,4 øre.

Onsdagens snittpris per kWh er 12,9 øre lavere enn tirsdag og 1,6 øre lavere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen onsdag på 31,4 øre per kWh er mellom klokken 8 og 9 på morgenen. Den er 11,3 øre lavere enn tirsdag og 1,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 48,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting onsdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 18,9 øre per kWh mellom klokken 2 og 3 på natten og er den laveste i landet.

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

Holder pressekonferanse om Sørfold-drapene

Klokken 13:00 tirsdag tidlig ettermiddag skal politiet i Nordland holde pressekonferanse i forbindelse med drapene i Sørfold, natt til 1. januar.

– På pressekonferansen vil politiet gå nærmere inn på status i etterforskningen, samt gi en redegjørelse for hendelsesforløpet den aktuelle natten, skriver politiet i en pressemelding.

Tommy Hansen

Etterforsker sabotasje etter togavsporing

Lørdag ble det meldt at Ofotbanen hadde sporet av nok en gang, på tross av at den kun hadde vært åpen i få dager siden åpningen etter forrige avsporing.

Stengingen av Ofotbanen koster selskapet LKAB milliarder når jernmalmen blir liggende istedenfor å skipes ut fra Narvik. Men også fiskeindustrien blir hardt lidende når fisken fra blant annet Vesterålen ikke kan fraktes med jernbanen. Også pakketransport og varetransport til butikker i hele Nord-Norge blir påvirket, i tillegg til at den langvarige stansen mellom november og februar førte til mange flere vogntog på nordnorske vinterveier.

Nå etterforsker politiet om avsporingen kan være forårsaket av sabotasje. Det skriver politiet i Sverige selv på sine nettsider.

NRK skriver at politiet sier etterforskningen er rutinemessig, og at de ikke har noen mistenkte, men etterforsker bredt.

Tommy Hansen

Forsinkelse for Widerøe

Widerøe-fly til og fra Stokmarknes 17:45 er meldt ca. en time forsinket.

Tommy Hansen

Rimeligere strøm tirsdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 37,3 øre per kilowattime (kWh) tirsdag og en makspris på 42,7 øre.

Tirsdagens snittpris per kWh er 11,6 øre lavere enn mandag og 10,5 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen tirsdag på 42,7 øre per kWh er mellom klokken 0 og 1 på natten. Den er 21,6 øre lavere enn mandag og 15,2 øre høyere enn samme dag året før.

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

Her blir det kontinuerlig ledebilkjøring

Foto: Skjermbilde/Statens vegvesen

Fra og med tirsdag kveld til onsdag morgen vil det være kontinuerlig ledebilkjøring gjennom Storåtunnelen på E10 i Hadsel.

Årsaken til dette er vegarbeid.

Utrykningskjøretøy kan passere, melder Statens vegvesen.

Ann-Julie Nordgaard Steffenakk

Stenger veien for rakettoppskyting

Foto: Skjermbilde/Statens vegvesen

Torsdag og fredag denne uken vil Fv 7702 mellom Tofta og Stormyra i Andøy bli stengt i kortere perioder på inntil 20-30 minutter. Årsaken til dette er rakettoppskyting i Oksebåsen.

– Utrykningskjøretøy kan passere etter avtale med personell på stenge-stedet, skriver Statens vegvesen.

Tone Marit Sörensen

Fortsatt moderat snøskredfare

Vær varsom i terreng som har samla fokksnø. Sprekker fokksnøen opp er det et tydelig faretegn, skriver varsom.no som opplyser at det er moderat snøskredfare i Vesterålen og Lofoten.

Faregraden er satt til gult.

Slik skredfaregraden er nå kan du lett løse ut skred der hvor det ligger ferske fokksnøflak. Litt nedbør og vind fra en mer vestlig retning enn tidligere i uka kan gi ustabil fokksnø i nye himmelretninger.

Ole-Kristian Anfinsen

Ny avsporing på Ofotbanen, samme sted

Det var Fremover som meldte dette lørdag kveld.

Da hadde Ofotbanen bare vært åpen en kort stund siden forrige avsporing.

Denne gangen sporet et malmtog av i Vassijaure. Det er samme sted som avsporingen i desember som førte til stans i over to måneder.

Tirsdag morgen denne uken åpnet Ofotbanen endelig igjen etter den lange stengingen, men allerede samme kveld skjedde det en ny avsporing som førte til stans frem til onsdag.

Fremover skriver at det denne gangen var et tomt tog på vei fra Narvik til Kiruna som sporet av. Det er ingen personskader.

Bane NOR opplyser til avisen at kontaktledningen er revet ned og at all togtrafikk er stanset av den grunn.

Ole-Kristian Anfinsen

Vesterålen har fått et nytt navn

Foto: Statens Kartverk

I november skrev VOL at Kartverket hadde åpnet navnesak om nordsamisk navn for Vesterålen. Kommunene ble da gitt mulighet til å uttale seg.

Nå er navnet «Viestterálas» vedtatt som nordsamisk navn på Vesterålsregionen.

I et brev til alle fem vesterålskommunene datert 15. februar skriver Statens Kartverk at de nå har vedtatt dette som skrivemåte for det nordsamiske navnet på regionen.

Allerede i 2018 ble navnet tatt opp av Sametinget som del av en annen navnesak i Sortland kommune. Men kommunen behandlet ikke navnet, og Kartverket tok opp tråden først i november i fjor.

Kommunene ble da bedt om å kunngjøre saken og ta imot høringssvar om navnet.

Kun Hadsel kommune har meldt fra til Sametinget om at de har gjort en slik kunngjøring. De har også opplyst å ikke ha mottatt noen høringsinnspill.

Sametingets endelige tilrådning om det nye navnet ble gitt 24. januar og Kartverket har tatt denne tilrådningen til følge.

Vedtaket har tre ukers klagefrist.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 48,9 øre per kWh mandag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 48,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 64,4 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 12,9 øre høyere enn søndag og 22,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 64,4 øre per kWh er mellom klokken 12 og 13. Den er 24,3 øre høyere enn søndag og 35,8 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 81,3 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting mandag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 30,2 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.

NTB

Makspris på 94,1 øre per kWh for strøm mandag

Mandag blir det høyest strømpriser i Vest-, Sørvest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 18 og 19 vil strømprisen der ligge på 94,1 øre per kilowattime (kWh).

I Midt- og Nord-Norge blir prisen 64,4 øre per kWh på sitt høyeste, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,38 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen mandag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Nord-Norge, da på 30,2 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 57,2 øre og Midt-Norge 35,4 øre.

Lørdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 1,034 kroner per kWh og 34,1 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,3 kroner per kWh og 25,6 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

NTB

Regjeringen har fått kjernekraft-invitasjon av EU – Frp krever at de sier ja

– Støre-regjeringens aversjon mot kjernekraft ser ut til å være enestående i Europa. Enestående med negativt fortegn, sier Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen. Foto: Javad Parsa / NTB. Foto: Foto: Javad Parsa / NTB.

EU har invitert Norge til en dugnad for å utvikle nye atomkraftverk. – Bør gripes med begge hender, mener Frp.

– Fremskrittspartiet ber regjeringen kjenne sin besøkelsestid til å melde seg på dette programmet før fristen i april. Hvis ikke regjeringen forstår dette selv, så vurderer vi å få Stortinget til å instruere regjeringen til det, sier Frps energipolitiske talsperson Marius Arion Nilsen til NTB.

Det nye EU-initiativet ble omtalt av Energi og Klima i forrige uke og er nå til vurdering hos regjeringen. Gjennom en bred allianse av myndigheter, selskaper og forskningsinstitusjoner ønsker EU å utvikle en ny generasjon atomkraftverk av typen SMR (små modulære atomkraftverk).

– EUs invitasjon til å bli med på utviklingssamarbeidet «European Industrial SMR Alliance» for små modulære atomkraftverk bør gripes med begge hender av regjeringen. Her har Norge sjanse til å bidra med kompetanse og ressurser slik at fossilfri, regulerbar, stabil og rimelig energi kan realiseres kjappest mulig til beste for Europa, Norge og verden, sier Nilsen.

Regjeringen: – Kan ikke utelukkes

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet bekrefter at saken nå skal drøftes i regjeringen.

– Energidepartementet vil vurdere om det er relevant for Norge å delta her, skriver hun i en epost til NTB.

Hun understreker at regjeringen ønsker å konsentrere innsatsen på de energikildene som har størst potensial for Norge, og der Norge allerede har kompetanse og erfaring.

– I årene framover skal vi derfor legge til rette for mer vindkraft på land og til havs, oppgradering av eksisterende vannkraftverk, solkraft og ikke minst styrke innsatsen på energieffektivisering, sier Sæther.

Statssekretæren merker seg at det er mye snakk om utvikling av små kjernekraftverk for tiden og sier at regjeringen vil følge utviklingen fortløpende.

– Det kan ikke utelukkes at det en gang i fremtiden kan komme mindre modulære anlegg som på kommersielt grunnlag kan være interessante også for Norge. Foreløpig er dette dyr og umoden teknologi, sier hun.

Frp: – Nisseluen er på

Fremskrittspartiet mener at EU-satsingen har potensial til å framskynde tidsplanen for SMR-prosjekter.

– Dette betyr at kjernekraftprosjekter kan materialiseres raskere enn tidligere antatt, noe som gjør kjernekraft mer aktuelt enn noensinne, både for energi- og klimamål på 2030- og 2040-tallet, også for Norge, sier Nilsen.

Han mener at regjeringen har «nisseluen godt tredd ned over hodet» når det gjelder kjernekraft.

– Støre-regjeringens aversjon mot kjernekraft ser ut til å være enestående i Europa. Enestående med negativt fortegn, da alle andre land har forstått mulighetene og potensialet som ligger i kjernekraft, og da spesielt SMR-teknologien, sier han.

Ole-Kristian Anfinsen

Moderat snøskredfare

Søndag er snøskredfaren for Lofoten og Vesterålen fortsatt moderat, ifølge Varsom.no.

Det oppfordres om å være varsom i terreng som har samlet fokksnø. Dersom fokksnøen skulle sprekke opp er det et tydelig faretegn.

- Du kan lett løse ut skred der hvor det ligger ferske fokksnøflak. Litt nedbør og vind fra en mer vestlig retning enn tidligere i uka kan gi ustabil fokksnø i nye himmelretninger. Fokksnøen som la seg lørdag stabiliseres gradvis, men kan fortsatt være ustabil enkelte steder, særlig høyt til fjells.

Ole-Kristian Anfinsen

E10: Fare for stengt bro

Det gjelder Raftsundet bru på E10 i Hadsel. Der melder Vegtrafikksentralen om fare for at veien kan bli stengt på grunn av sterk vind.

Broen har automatisk vindvarslingsanlegg og stenges og åpnes automatisk etter dette.

Varselet gjelder fra 00:48 natt til søndag, til 08:48 søndag morgen.

Klokken 08:30 er varselet oppdatert og utvidet til å gjelde frem til klokken 13:00 søndag.

Ole-Kristian Anfinsen

Hurtigruten kansellerer anløp grunnet været

Grunnet dårlige værforhold kansellerer MS Richard With på nordgående rute Stamsund og Svolvær 24.02.24, samt Stokmarknes, Sortland og Risøyhamn 25.02.24, opplyser Hurtigruten på sine nettsider.

NTB

Ingen personer tatt av snøskred i Tromsdalen

Politiet har avsluttet leteaksjonen etter at det gikk et snøskred i Tromsdalen ved Svarthammeren i Tromsø. Ingen personer viser seg å være tatt.

– Det er ikke funnet spor inn i skredet eller gjort noen funn i skredet. Aksjonen avsluttes, skriver Troms politidistrikt på X/Twitter klokken 19.11 lørdag kveld.

Brannvesenet, frivillige, redningshunder og helikopter deltok i aksjonen.

Politiet meldte om hendelsen klokken 18.30.