Sortland kommune hadde regnet med over 72 millioner kroner i finansiering av det nye sykehjemmet i kommunen. Overraskelsen var stor da kommune fikk avslag på sin søknad om investeringstilskudd. Sykehjemmet skulle i utgangspunktet koste 240 millioner kroner, men dette har økt til 440 millioner kroner.

– Søknaden fra Sortland kommune ble sendt på det tidspunkt vi hadde nødvendig grunnlag på plass for å kunne søke. Husbanken har klare retningslinjer for hva som må foreligge av informasjon før vi kan søke. Det er vanskelig å forstå at januar 2023 er seint, all den tid at vi har søkt på midler som er bevilget for 2023.

Det sier kommunedirektør Rita Johnsen i Sortland i en kommentar til VOL.

– Det framstår for oss som om at det er allerede omsøkte prosjekter for 2022 som nå har fått tilsagn på midlene som var bevilget for 2023. Det vil si at det ikke er bevilget midler til prosjekter som søker tilskudd i 2023, opplyser kommunedirektøren.

Tom for penger

Fagleder for kommunikasjon i Husbanken, Are Martin Sauren, opplyser til VOL at Sortland kommune fikk avslag på søknaden fordi Husbanken er tom for tilskuddsmidler. Søknadene fra kommunene er behandlet i den rekkefølgen de har søkt, og tilskuddsmidlene har gått til prosjekter i kommuner som søkte før Sortland, opplyser han.

– Når Sortland kan få tilskudd avhenger av når Stortinget bevilger nye tilskuddsmidler. Hovedregelen er at nye midler bevilges i statsbudsjettet. I så fall har Husbanken nye midler tilgjengelig i januar 2024. Stortinget kan også velge å bevilge midler tidligere, for eksempel i revidert nasjonalbudsjett, som vedtas i juni. Hvis det skjer, har Husbanken nye midler tilgjengelig i løpet av sommeren. Men det er altså politikerne på Stortinget som avgjør hvor mye som bevilges av tilskuddsmidler og når de kommer, sier Are Martin Sauren i Husbanken til VOL.