Har du blitt tung i hodet, tett i nesa eller hatt rennende øyne i bilen i det siste? Eller kjent en merkelig lukt? Da kan det være bakterier og soppsporer som har våknet til liv med varmen i bilen din.

- Mange opplever plager de ikke helt forstår hva kommer av, men når de ser hva som gror på innsiden av klimaanlegget skjønner de det, sier Torleiv Haukenes, produktsjef i Dekkmann.

Eirik Ask, ekspert på miljømikrobiologi på Unilabs Telelab AS i Skien, har tidligere undersøkt prøver fra klimaanlegg i bil. Han fant betydelig vekst av mikroorganismer. - Du kan bli trøtt, uvel og få hodepine. Noen reagerer enda sterkere, med for eksempel influensalignende symptomer. Dette vil være forbigående og ikke akutt farlig. Men særlig trøtthet i bil kan være farlig nok, sier Ask.

Ukjent omfang

Det finnes ingen oversikt over hvor mange som kjører rundt i en bakteriebombe på ve iene, men nesten alle nye biler leveres i dag med aircondition. Og i alle disse danner det seg mugg, sopp og bakterier, forteller Tino Rød, vedlikeholdsrådgiver hos Relekta.

- All luft som blir dratt utenfra og inn passerer en fordamper. Etter hvert får vi en oppblomstring av muggsopp, bakterier og mikroorganismer som blir slynget inn i kupeen. Vi kan ikke se dette, men alle som sitter i bilen puster det inn og bli påvirket av det, sier Rød.

Det er på denne tiden av året, når klimaanleggene igjen blir tatt i bruk, at mange får plager.

Blindpassasjer på bilferie

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) reiser rundt halvparten av oss på ferie i sommermånedene juli og august. Svært mange bruker bil. Haukenes i Dekkmann anbefaler rens av airconditionanlegget minst annethvert år. Ask ber bilførere om å være særlig på vakt hvis de kjenner dår lig lukt. - Vi er opptatt av inneklima i bolig. Det bør vi også være i bilen, sier han.

Særlig viktig er det hvis du har planer om å fylle bilen med barn og bagasje for langtur. - Se for deg hele familien på tur, i time etter time på veiene, med vinduene igjen og anlegget på. Noen tror at man blir tett i nesa av aircondition, men det skal man ikke bli. Jeg er sikker på at mange ville latt være å dra på tur hvis de visste hva som kommer ut av et urent airconditionanlegg, sier Rød.

Han sammenligner behandlingen med saneringsvæsken som blir brukt i boliger etter brann.