SPØRSMÅL: Jeg har nettopp kjøpt hus med 'nytt bad'. Det viser seg at det ikke er bygd med membran, og det er lekkasje i sluken. Sannsynligvis er det relativ store skader mellom etasjene. Selger har trolig bygd dette selv og holdt tilbake opplysninger om hvor dårlig dette egentlig er. Når må jeg reklamere?

Svar fra advokat Torkel Johnsen:Etter avhendingslovens § 4-19 må du reklamere innen rimelig tid etter at du har eller burde ha oppdaget mangelen. Fristen vil normalt være rundt 2 måneder, men du bør ikke ta sjansen på å vente. Reklamer umiddelbart for mangler du kjenner til, og ta også med forhold som er mer usikker. Ta deretter kontakt med takstmann for å få klarlagt de faktiske forhold og omfanget av skadene. En tidlig nøytral reklamasjon skal etterfølges av en senere spesiell reklamasjon. Reklamasjonen sendes til selger.

Du bør reklamere skriftlig hvor konkrete mangler listes opp. Du bør si at badet som er solgt deg, er dårligere enn det du har fått. Det er gitt uriktige opplysning ved salget, hvor differansen utgjør en mangel. Ta med hvor stort prisavslag du krever, og hvorvidt selger ønsker å utbedre.

Selger kan ikke påberope seg for sen reklamasjon dersom han har opptrådt uærlig eller i strid med god tro. Dette gjelde også for grov uaktsomhet. Da gjelder ikke fristen på rundt 2 måneder, og du kan reklamere se lenge kravet ikke er foreldet - dvs. innenfor 3 år. Men som sagt – reklamer umiddelbart.

Problemer med fukt og lekkasjer på bad kan fort bli kostbart å utbedre, og det kan være lett å trå feil mht. reklamasjon. Ditt forsikringsselskap dekker sannsynligvis utgifter til advokat, og det er derfor fornuftig å søke bistand.

Og hva menes egentlig med benevnelsen nytt bad….

Det beror på en konkret avtaletolkning der opplysninger i salgsprospekt og takst danner et utgangspunkt. Men det du ser på visning har også betydning. Hvis du ser at avstanden mellom flisene er større enn normen, kan du ikke i ettertid å være overrasket. Du kjøper det du ser.

Ordlyden tilsier et nybygd bad, hvor byggemåte og materialvalg skal være iht. reglene på byggetidspunkt. Takst og selgers egenerklæring bør angi tidspunkt for bygging, og om arbeidet er gjort av fagmann.

Mitt inntrykk er at det ofte gjøres feil ved tetting i sluk/membran, og at dette kan føre til store følgeskader. Jeg vil tro at det foreligger en mangel hvis membran i sluk og gulv er fraværende.