Det er Statens vegvesen som kommer med denne oppfordringen. Det er bevilget 20 millioner kroner til tilskudd for trafikksikre skoleveier og nærmiljø. Formålet med tilskuddsordningen er å bedre trafikksikkerheten for barn og unge gjennom å stimulere til lokalt arbeid for tryggere skoleveier og nærmiljøer.

Gjennom ordningen skal det blant annet stimuleres til å etablere Hjertesoner rundt skoler. Målgruppe for ordningen er barn og unge fra og med barnehagealder til 15 år.

Kriterier for tilskuddsordningen

• Tiltak skal være langs skolevei eller nærmiljø der barn og unge ferdes.

• Tilskuddsordningen vil omfatte både trafikantrettede og fysiske tiltak.

• Tiltaket kan være både på kommunal vei og fylkesvei.

• Initiativ om tilskudd til tiltak på fylkesveinettet må komme fra kommunene og det må foreligge en avtale med fylkeskommunen (veieier) at tiltaket er avklart og godkjent som tiltak.

• Det stilles ikke krav til kommunale egenandeler, men en delfinansiering fra søker vil kunne telle positivt ved tildeling av tilskudd, i tråd med formålet om å stimulere til lokalt arbeid. I søknaden må kommunene opplyse om kommunen eller andre vil bidra til å finansiere tiltaket.

• For tiltak som krever regulering må det foreligge en godkjent reguleringsplan innen søknadsfristen.

• Dersom tilskuddet det søkes om, inngår i etablering av Hjertesone, må det foreligge en trafikksikkerhetsplan for den aktuelle skolen, som viser at tiltaket er en del av en helhetlig plan. I tillegg bør skolen tilfredsstille kriteriene som Trygg Trafikk har satt opp for Trafikksikker skole

• Drift og vedlikehold av veiinfrastruktur omfattes ikke av ordningen.

– Selv om søknader oppfyller kriterier for å motta tilskudd, kan søknader bli avslått grunnet manglende budsjettrammer. Kommuner som mottar tilskudd til fysiske tiltak, vil være byggherre for tiltaket det gis midler til. Byggherre bærer økonomisk risiko ved økte kostnader. Videre er byggherre ansvarlig for at tiltaket gjennomføres i henhold til søknaden og at hensikten med tiltaket oppnås, påpeker vegvesenet overfor kommunene.

Søknaden fra kommuner må være mottatt elektronisk hos Statens vegvesen senest 1. mars 2022.