Ansatte i Sortland taxi er lei av løfter om forbedringer av veiene i kommunen. Nå håper de at noe skjer snart.

- Bortsett fra hovedveiene mot de andre kommunene i Vesterålen, er det tre veier i Sortland som er kjørbare.

Det sier Villard Fossem, som er telefonvakt på kontoret til Sortland taxi. Han uttaler seg på vegne av sjåførene i firmaet. De eneste tre veiene som ifølge taxiselskapet er i god stand er Myrbergveien, Raveien og Elliseusveien på Strand 1.

- Alle veier ellers er knust, sier han.

Mange dårlige

Når SortlandsAvisa spør om hvilke veier som er de verste i kommunen, kommer en lang oppramsing. Det er ifølge sjåførene mange å velge i.

Gammelveien på Bønes nevnes, det samme gjør Litbakkveien og den innerste delen av Sigerfjordveien. Likevel er det enighet om at Markveien og Steiroveien desidert er de verste veiene i kommunen.

- Vi vet at det koster millioner å få gjort noe med veiene. Vi er tålmodige, men betaler prisen. De siste 20 årene har det ikke skjedd noe som helst, sier Fossem.

- Av 135 kilometer vei i kommunen er 134 kilometer elendig. Flere steder er veien så dårlig at det kan oppstå trafikkfarlige situasjoner.

Reparasjoner

Hver måned kjører taxisjåførene hos Sortland taxi omtrent 72.000 kilometer til sammen. De har dermed førstehånds kjennskap til veier og føre i kommunen.

- Vi opplever at veistandarden går ned. Det blir et irritasjonsmoment som gjentar seg daglig, sier Fossem.

Sortland taxi opplever økt hyppighet på reparasjoner og mener at forbruks- og slitasjeskadene har økt med 35 til 50% de siste 20-årene.

- Vi merker at vi bruker mer penger på slitasje. Samtidig er prisøkningen inkludert i dette estimatet, forklarer Fossem.

For en tid tilbake røk tre dekk og tre felger på en og samme ettermiddag som følge av dårlige veier, ifølge Fossem.

- Det blir noen tusenlapper i reparasjonskostnader per dekk.

Vonde rygger og nakker

Kroppslige plager og skader er noe de opplever som følge av at de ikke klarer å slappe av på hullete veier. Flere har hatt plager med vondt i rygg og nakke, som de mener stammer fra mye kjøring på dårlig vei.

- Materielle verdier lar jo seg erstatte, men det gjør ikke nødvendigvis de kroppslige skadene. Vi skal ha alt på stell når det kommer til helse, miljø og sikkerhet. Hva er samfunnets holdning og moral til at vi skal ha god helse? spør Fossem.

- Vi er slitne og vi er skuffa.

Topp ti dårlige veier:

Sjåfører hos Sortland taxi har rangert det de mener er de ti verste veiene i kommunen.

1. Markveien

2. Steiroveien

3. Hognfjordveien

4. Langbakkveien

5. Solveien

6. Søndre Frydenlund

7. Øvre Ånstadvei

8. Nedre Brekkavei

9. Øvre og Nedre Lyngvei

10. Lamarkveien