Kor og solister er fra korene Vokal Nord og Vocal Art. Orkesteret er sammensatt av Brøstadbotn Barokk Band og Musikk i Nordland. Det hele tar bare 90 minutter – i stedet for tre timer, opplyser arrangørene i ei pressemelding.

For katedraler og store kirker

Bachs juleoratorium, ofte bare kalt «juleoratoriet» er et av de mest berømte og spilte sakrale verk av Johann Sebastian Bach, og også det mest kjente juleoratoriet.

– Denne muligheten får man ikke så ofte, siden verket er skrevet for et stort orkester og kor. Dermed krever det vanligvis kirker med mye plass, sier, sier trompetist, Ole Thomas Gjærum, som har tilpasset verket mindre kirker, i pressemeldinga.

– Vi har komprimert orkesteret til ni musikere, og kor og solister er bare åtte sangere til sammen. Vi vil vise at vi kan lage en fullverdig opplevelse for publikum, med langt mindre ressurser; slik mottoet til Musikk i Nordland er: «store opplevelser på små steder», sier Gjærum.

Trompetist Ole Thomas Gjærum har tilpasset det mektige verket til mindre kirker. Foto: Innsendt

Lett blanding

Det er Brøstadbotn Barokk Band som er initiativtaker til denne konserten. Orkesteret har holdt på siden 2010, og spiller på kopier av instrumenter fra 1600- og 1700-tallet.

– Visste du at musikken låter en halv tone lavere på disse instrumentene? Oboer og trompeter har en litt mykere lyd, slik at de blander seg lettere med strykeinstrumentene, sier Gjærum.

Vokal Nord fra Tromsø, og Vocal art fra Bodø utgjør koret, som også synger alle solosang-partiene.

Juleoratoriet varer opprinnelig bortimot tre timer i sin originale form, men er her skrevet ned til 90 minutter med de beste og mest kjente partiene. Bach komponerte musikken over juleevangeliet, og gjennom resitativer, koraler og arier formidles fortellingen om Jesu fødsel.

Verket er i dag et av de mest spilte kirkemusikalske verk. Men det er musikken som er guddommelig, og man trenger ikke skjønne teksten for å få utbytte av den.

– Det hele pakket og klart på bare 90 minutter, skriver Brøstadbotn Barokk Band i pressemeldinga.