Politiet i Troms opplyser på X/Twitter at nødvarselet som ble opplyst å ha blitt sendt til 26 innbyggere i Gullesfjordbotn etter skredet mandag morgen, ikke ble sendt likevel.

Årsaken er brukerfeil, oppgir de.

Siste innlegg

Ingrid Larsen

Bil av veien i natt

Klokken 00:53 natt til mandag la politiet i Nordland ut en twittermelding om at en personbil hadde kjørt av veien ved Brenna.

– Fire involverte, ingen personskader. Alle fire personer er tilsett av ambulanse på stedet, skriver politiet.

Alle de involverte ble sendt til sykehuset for videre sjekk. Det er ingen mistanke om ruskjøring.

Klokken 02:10 skrev politiet at de oppretter sak.

Rune Nybrott Hals

Lang og kald vinter

– Vinteren i år har føltes lang og kald fordi kulden startet tidlig. Fra oktober til midten av januar var det kaldt i Norge, selv om resten av verden var rekordvarm, sier Anita Verpe Dyrrdal, klimaforsker og leder for Norsk klimaservicesenter, i ei pressemelding.

Vintersesongen endte 1,6 grader under normalen, og vinteren ble den kaldeste siden 2012/2013, som hadde et avvik på 2,9 grader under normalen.

Helt siden oktober har temperaturene i stor grad ligget godt under normalen, og mange steder har det vært full vinter siden oktober/november.

De aller første dagene av februar var milde, men kulda kom tilbake og varte en ukes tid. Så ble det gradvis mildere igjen, slik at måneden til slutt endte 0,6 grader over normalen.

NTB

Slik blir strømprisen mandag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 46,9 øre per kilowattime (kWh) mandag og en makspris på 57,4 øre.

Mandagens snittpris per kWh er 3,04 øre lavere enn søndag og 19,7 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen mandag på 57,4 øre per kWh er mellom klokken 22 og 23. Den er 6,04 øre lavere enn søndag og 29,3 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 74,3 øre.

Minsteprisen blir på 41,4 øre per kWh mellom klokken 5 og 6 på natten og er den laveste i landet.

Rune Nybrott Hals

Arbeidsledigheten øker

Ved utgangen av februar var det registrert 2 072 helt ledige arbeidssøkere i Nordland. Det utgjør 1,7 prosent av arbeidsstyrken. Sammenlignet med samme periode i fjor har det vært en økning i ledigheten på 344 personer.

Det skriver NAV i ei pressemelding.

Landet som helhet har en ledighet på 2,1 prosent helt ledige. Nordland har nest lavest ledighet av alle fylkene med 1,7 prosent helt ledige, mens det er Troms som den aller laveste ledigheten i februar med 1,5 prosent

NTB

Vesterålen er blitt Viestterálas

Kartverket har nylig vedtatt at Viestterálas er skrivemåten for det nordsamiske navnet for landskapsområdet eller regionen med det norske navnet Vesterålen, opplyser de i brev til vesterålskommunene.

NTB

Kong Harald er på vei hjem

Kong Harald er på vei hjem fra Langkawi i Malaysia. Dronning Sonja er sammen med ham på flyet.

Flyet tok av like etter klokken 6 norsk tid, melder flere medier som er i Langkawi.

Når kong Harald ankommer Norge, skal han legges inn på Rikshospitalet. Han blir sykmeldt i to uker, og kronprins Haakon overtar oppgavene hans, skrev kongehuset i en pressemelding tidlig søndag morgen.

Det er ikke kjent når flyet ankommer Norge. Ifølge flyovervåkningstjenesten Flightradar skal det mellomlande i Emiratene.

NTB

Slik blir strømprisen søndag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 50,001 øre per kilowattime (kWh) søndag og en makspris på 63,5 øre.

Søndagens snittpris per kWh er 5,07 øre høyere enn lørdag og 24,3 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen søndag på 63,5 øre per kWh er mellom klokken 7 og 8 på morgenen. Den er 8,5 øre høyere enn lørdag og 36,4 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 80,3 øre.

Minsteprisen blir på 44,9 øre per kWh mellom klokken 20 og 21 og er den laveste i landet.

Rune Nybrott Hals

Styremøte i Sortland havn på tirsdag

Sortland havn skal ha styremøte på tirsdag.

På dagsorden står blant annet regnskapet for 2023 og tomtevalg for Gaia-prosjektet.

Styret skal også gjennom en rekke orienteringssaker, deriblant status på nytt havneavsnitt, oppussing av kontorer og 17. mai-feiring.

Møtet starter klokka 12 og strømmes på havnas hjemmesider.

Rune Nybrott Hals

Aldri vært færre drepte på veiene i februar

Èn person døde i trafikken i Norge i februar, viser foreløpige ulykkestall fra Statens vegvesen. Det er det laveste antall drepte i februar noen gang.

Så langt i år er fem drept i trafikkulykker på norske veier, like mange som i februar i fjor.

Februar er en måned med svært varierende dødstall i trafikken, ifølge Statens vegvesen.

– Det er en oppløftende start på året for oss som jobber med trafikksikkerhet. Én drept i februar, er fortsatt én for mye. Og fem drept i årets to første måneder, er fortsatt fem for mange. Men ser vi bort fra 2022, med pandemi på starten av året, har det aldri vært færre trafikkdrepte når vi skriver 1. mars, sier Guro Ranes, leder for trafikksikkerhet i Statens vegvesen, i ei pressemelding.

Hun trekker fram mye og krevende vintervær som noe av forklaringa, men sier samtidig at det er alt for tidlig å konkludere.

– Trafikantene har vært gode til å tilpasse farten etter forholdene denne vinteren, og har tatt det med ro eller holdt seg hjemme når været har vært som verst. Min bønn til trafikantene er derfor å fortsette sånn, sier Ranes.

Rune Nybrott Hals

Innskriving av førsteklassinger

Lødingen kommune melder på sine hjemmesider at innskriving av elever til 1. klasse skoleåret 2024/25 vil foregå 21. mars på Lødingen skole.

Barn med etternavn på A - H møter klokka 9, barn med etternavn på I - N møter klokka 10.30 og barn med etternavn på O - Å møter klokka 12, skriver de.

NTB

Hurtigruten tapte 2,7 milliarder kroner i 2023

Hurtigruten tapte 243,3 millioner euro i 2023, tilsvarende 2,7 milliarder kroner. I fjerde kvartal alene tapte de 97 millioner euro.

Det skriver selskapet i en børsmelding fredag.

Et tap på 97 millioner euro i fjerde kvartal tilsvarer rundt 1,25 milliarder kroner.

I hele 2023 omsatte selskapet for 7,5 milliarder kroner, en økning på 14 prosent sammenlignet med året før, skriver Dagens Næringsliv.

I rapporten skriver administrerende direktør Daniel Skjeldam at inntjeningen har vært svakere på grunn flere ting, skriver E24.

Han viser til høye engangskostnader, utfordringer knyttet til skipet Maud som ble utsatt for kraftig uvær og høyere kostnader generelt på grunn av inflasjon.

Selskapet frykter at den generelle inflasjonen i samfunnet kan føre til mindre reising og lavere etterspørsel.

NTB

Nord-Norge: Snittpris for strøm på 44,9 øre per kWh lørdag

I Nord-Norge blir det en snittpris for strøm på 44,9 øre per kilowattime (kWh) lørdag og en makspris på 54,9 øre.

Lørdagens snittpris per kWh er 15,1 øre høyere enn fredag og 21,4 øre høyere enn samme dag året før, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Maksprisen lørdag på 54,9 øre per kWh er mellom klokken 13 og 14. Den er 19,4 øre høyere enn fredag og 28,5 øre høyere enn samme dag året før.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville maksprisen i Nord-Norge vært 71,7 øre.

90 prosent av prisen over 73 øre dekkes av strømstøtten, og støtten beregnes time for time. Strømstøtten dekker altså ingenting lørdag, siden prisen aldri overstiger 73 øre.

I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

Minsteprisen blir på 35,8 øre per kWh mellom klokken 0 og 1 på natten og er den laveste i landet.

NTB

Makspris på 73,4 øre per kWh for strøm lørdag

Lørdag blir det høyest strømpriser i Vest-, Sørvest- og Sørøst-Norge. Mellom klokken 18 og 19 vil strømprisen der ligge på 73,4 øre per kilowattime (kWh).

I Midt-Norge blir prisen 59,9 øre per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 54,9 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,12 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen lørdag blir mellom klokken 0 og 1 på natten i Midt- og Nord-Norge, da på 35,8 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 61,3 øre.

Torsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 72,3 øre per kWh og 21,3 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,26 kroner per kWh og 11,4 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.

Tone Marit Sørensen

Melder om gjenstander i vegbanen

Foto: Skjermbilde/Statens vegvesen

Fredag morgen melder Statens vegvesen at det skal være gjenstander i vegbanen på Fv. 82 i Sortland.

Dette skal gjelde rett nedenfor Sortland rådhus i sentrum.

Tone Marit Sørensen

Nytt turlag opprettet i Bø

Jørgenfjord og omegn turlag er et nytt turlag som er blitt opprettet i Bø. Lørdag holdes det aller første medlemsmøtet og informasjonsmøtet på lokalet å Haugsnes.

I møtet skal det gis informasjon om prosjektet og om løypetrase. Man skal også få oversikt over utstyrsbehov og få på plass et komplett styre.

Initiativtakerne av turprosjektet skriver på Facebook at de er helt overveldet over den positive responsen fra både grunneiere og folk som har tilknytning til området. Turlaget ble stiftet 10. februar og ble registrert i Brønnøysundregisteret den 16. februar.

Kommunen har gitt skriftlig godkjenning for oppkjøring av tenkte skiløyper. Grunneiere på Haugsnes har med stort flertall gitt tillatelse for tilrettelegging av løypetrase i utmarka.

Rune Nybrott Hals

Promillekontroll i Bø

Politiet opplyser på X at de har hatt promillekontroll på Straume i Bø.

Ti sjåfører ble kontrollert, og det medførte ingen reaksjoner fra politiet sin side.

Man kan dermed anta at alle var edrue.

Rune Nybrott Hals

Flyforsinkelse

Widerøe-flyet som skulle gått fra Andenes til Bodø klokka 18:30 er i skrivende stund forsinket med nesten to timer.

Ny tid for avgang er 20:20, ifølge Avinors nettsider.

NTB

Enighet om pensjonsavtale på Stortinget

Regjeringspartiene Ap og Sp er enige med fem andre stortingspartier om et nytt pensjonsforlik.

– Dette er en historisk avtale hvor vi vil bruke drøyt 30 milliarder kroner årlig på å sikre bedre pensjoner til uføre og minstepensjonister, sier Tuva Moflag (Ap), som har vært saksordfører for saken i Stortinget.

Høyre, SV, Venstre, KrF og MDG stiller seg bak avtalen, der regjeringen får gjennomslag for at pensjonsalderen skal økes gradvis fra og med 1964-kullet.

Det skal også etableres en «sliterordning» i folketrygden, som innføres samtidig med de andre endringene i pensjonssystemet. Regjeringen ønsket opprinnelig å sette ned et utvalg for å se mer på dette.

I tillegg skal det gjøres et arbeid sammen med partene i arbeidslivet for å sikre at folk får tilrettelegging, hjelpemidler og andre tiltak som gjør det mulig å stå i verdiskapende arbeid så lenge som mulig.

Frp trakk seg fra forhandlingene tidligere i uka, og heller ikke Rødt slutter opp om forliket.

Rune Nybrott Hals

Advarer om høye bølger

Meteorologisk institutt skriver på X at det vil komme høye bølger inn mot Lofoten og Vesterålen fredag.

Fredag formiddag vil det kunne bli bølgehøyde opp mot seks meter.

De anbefaler ikke folk å dra ut i småbåt.

NTB

Makspris på 72,3 øre per kWh for strøm fredag

Fredag blir det høyest strømpriser i Sørvest-, Sørøst- og Vest-Norge. Mellom klokken 17 og 18 vil strømprisen der ligge på 72,3 øre per kilowattime (kWh).

I Midt-Norge blir prisen 50,3 øre per kWh på sitt høyeste, og i Nord-Norge blir den 35,5 øre, viser tall fra hvakosterstrommen.no.

Ser man bort fra strømstøtten, men inkluderer merverdiavgift (25 prosent), forbruksavgift (15,84 øre per kWh) og avgift til Enova (1 øre per kWh), ville landets høyeste makspris vært på 1,11 kroner. I Nord-Norge er det ingen moms på strøm til husholdninger, og i Finnmark og Nord-Troms slipper husholdninger og offentlig forvaltning også å betale forbruksavgiften.

En kilowattime tilsvarer strømbruk på én kilowatt over én time. En dusj på ti minutter bruker i snitt rundt 4,5 kWh, men det avhenger av temperatur og hvor mye vann dusjhodet leverer.

Den laveste kWh-prisen fredag blir mellom klokken 1 og 2 på natten i Midt- og Nord-Norge, da på 21,3 øre. Prisen per kWh blir på sitt laveste i Sørøst-, Sørvest- og Vest-Norge 59,06 øre.

Onsdag var maks- og minstepris i landet på henholdsvis 65,1 øre per kWh og 21,01 øre per kWh. Samme dag i fjor var den på 1,97 kroner per kWh og 23,3 øre per kWh.

Strømstøtten dekker 90 prosent av prisen over 73 øre, time for time.