I mai signerte ordførerne i Værøy, Røst, Rødøy, Saltdal, Gildeskål, Steigen og Bodø en intensjonsavtale hvor målet var kommunesammenslåing og en storkommune i Salten.

Den endelige avgjørelsen skal tas i kommunestyrene i de respektive kommunene, etter at det er gjennomført rådgivende folkeavstemninger.

Innbyggerne i Saltdal, Rødøy og Gildeskål har allerede sagt nei. Søndag kom det ifølge NRK Nordland et klart svar også fra Lofot-kommunene Røst og Værøy: 77,3 prosent av røstværingene vil beholde egen kommune, 22 prosent vil være en del av storkommunen i Salten, mens 0,7 prosent stemte blankt. I Værøy sa så mye som 90,9 prosent av innbyggerne nei til kommunesammenslåing. Oppmøteprosenten i de to kommunene var på henholdsvis 62,8 og 54,4 prosent.

Ordførerne i de to lofotkommunene sier til NRK Nordland at de vil respektere resultatet av folkeavstemningen når de i slutten av juni skal stemme over saken i sine kommunestyrer.

Dermed tyder mye på at forhandlingene om en storkommune i Salten, som inkluderer de to Lofot-kommunene, ikke fortsetter.