Det er budskapet fra leder Liv-Anija Sande Koivunen i seksjonen for sivil rettspleie i Nordland politidistrikt. Det er ledige timer ved de aller fleste passkontor i Nordland akkurat nå.

Ifølge politiet.no er leveringstiden for pass i disse dager cirka 2-3 uker, pluss postgangen.

– Vi vet av erfaring at det blir knapphet på ledige timer dess nærmere fellesferien vi kommer, sier Koivunen.

Hun peker også på at bestillingene vil være mindre sårbare for leveranseproblemer hos leverandøren nå enn tidligere.

– Det kan dessuten, som vi erfarte i sommer, være forhold og uforutsette hendelser, utenfor politiets ansvarsområde, som kan føre til forsinkelser i leveransen for pass og ID-kort, sier hun.

Ifølge Koivunen bør man være litt tryggere på å kunne gjennomføre planlagt ferie hvis man søker om pass og ID-kort i god tid.

Også stor etterspørsel i 2023

I Nordland er det så langt i år produsert 52.481 pass og ID-kort. Til sammenligning ble det i normal-året 2019 produserte 31.234 pass.

Dette er tall fra før ID-kortene ble lansert, men trekker man fra det som antas å utgjøre ID-kort-andelen i 2022, er det utstedt over 10.000 flere passdokumenter hittil i år sammenlignet med 2019.

Politiet forventer at etterspørselen etter pass og ID-kort i 2023 vil være på omtrent samme nivå som i år. Av den grunn er det viktig at publikum utnytter den kapasiteten som finnes nå, slik at man unngår køer og flaskehalser til våren.

Før en pass-søknad kan sendes, må søker først bestille time hos politiet, der alle personopplysninger verifiseres og der det tas pass-bilde.

Ventetiden for å få nasjonalt ID-kort er nå 6-7 uker, pluss postgangen.