Sortland byforening har nå ett interimstyre som består av Ingar Hansen, Geir Abel Ellingsen, Ida Holmøy, Raymond Olsen, Viktor Johnsen og Tone Toften. Deres viktigste drivdraft er å få ting fra ord til handling. Et av verktøyene er grunneiermøte.

– Enten du jobber i næringslivet, er grunneier, jobber i kommunen, er frivillig i lag og foreninger eller er en skikkelig ildsjel for byen, så har vi felles utfordringer. Mangel på samhandlingsarenaer skaper flaskehalser og stopp i byutviklingen, sier konstituert nestleder i styret Ida Holmøy.

Hun sier at en by der ingenting skjer, er en by som ikke beholder eller tiltrekker seg nye innbyggere.

– Blir Sortland derfor mer attraktiv, øker det verdien på ditt hus, din bedrift og din eiendom. En byforening er en win-win for alle, sier hun.

Viktig å se fremover

Byutvikling er et felles ansvar, og derfor ble det naturlig med en byforening.

3. februar inviterer byforeningen til et møte mellom alle grunneierne og kommunen. De ønsker å skape dialog, fine felles muligheter og jobbe frem et fruktbart samarbeid.

– Det er artig å se at bedrifter og folk er så engasjerte og vil bidra. Det er derfor viktig for å skape nettverk for å styrke kunnskap og vinnersjanser for å bli den beste byen å bo, besøke og investere, sier styremedlem Ingar Hansen.

Viktig å forstå felles rammer og premisser

Terje Kili, kommunalsjef teknisk i Sortland kommune, sier i pressemeldingen at kommunen ser frem til møtet. Kommunen vil delta og presentere premisser for byutvikling, samt si hvordan kommunen jobber med planer, samfunnsutvikling og saksbehandling. Kili vil også snakke om mulighetene for byutviklingen, både på kort og lang sikt.

– Det er veldig positivt at man har klart å få på plass en byforening. Kommunen er helt avhengig av tett og tillitsfullt samarbeid med engasjerte innbyggere og lokalt næringsliv for å styrke Sortland som regionsenter og økt bo- og næringsattraktivitet. Jeg opplever at det for øyeblikket er mye god vilje ute blant folk så det er viktig at kommunen bidrar i arbeidet, sier han.

Næringssjef Viktor Johnsen ønsker få i gang diskusjonen om hvordan man kan ta konklusjonene fra GNIST-prosjektet videre.

– Ingen vil være en ensom ildsjel som får alt ansvaret for alt som skjer eller ikke skjer. Skaper vi engasjement, kan alle i byen bidra på sitt vis for at Sortland skal være en artig by å bo, besøke, investere og jobbe i. Vårt felles engasjement skal være tidsbegrenset, enkelt som VIPPS og ikke minst sosialt og artig, sier Johnsen.