Under en pressekonferanse på Andøya onsdag sa forsvarsminister Bjørn Arild Gram og fiskeri- og havbruksminister Bjørnar Skjæran også at de vil frigi arealer ved Andøya flystasjon til næringsvirksomhet.

– Det er viktig for forsvaret av Norge, og vi har arbeidet lenge med dette i Nordland fylkeskommune, sier fylkesrådsleder Elin Dahlseng Eide i en pressemelding, like etter at nyheten kom.

Eide mener dagens nyhet betyr at det vil bli både mer forsvar og næringsutvikling på Andøya, og peker på at det er viktig med dagens sikkerhetspolitiske situasjon.

– Med dagens tydelige avklaring fra Regjeringen blir Andøya helt sentralt mottakspunkt for mottak av allierte styrker i nordområdene, sier Eide.

Regjeringen signaliserer at de vil bevilge penger til å frigi arealer til næringsvirksomhet ved flystasjonen, noe Eide mener er viktig for vekst, utvikling og nye arbeidsplasser.

– Enda viktigere

Fylkesrådslederen peker på at dagens nyhet også er viktig for Andøya Space.

– Andøya Space og Andøya Spaceport er svært viktig for Norge som romfartsnasjon. Det er ikke tvil om at utviklingen rundt Andøya Spaceport har blitt enda viktigere med det endrede sikkerhetspolitiske bildet, sier Eide.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet la i går frem sine sikkerhetsfaglige råd. Her ble romsikkerhet viet et helt kapittel.

– Økt militær og sivil aktivitet i nordområdene krever styrket nasjonal og alliert situasjonsforståelse. Her spiller satellittbaserte tjenester en avgjørende rolle, blant annet som bidrag til å hevde norsk suverenitet, overvåking av havområdene og for sikker kommunikasjon. Da er utviklingen i og rundt Andøya Space svært viktig. Også derfor er dagens avklaring fra regjeringen svært viktig, avslutter fylkesrådsleder Eide.

VOL kommer med mer om dagens pressekonferanse fortløpende.