I april 2012 gikk Felleskjøpet fra å ha totalt 270 kvadratmeter butikk- og lagerareal, til lokaler der butikken alene har 1.000 kvadratmeter. Med økt sortiment når de nå en ny og bredere kundegruppe.

– Vi har blitt mange ganger større. Butikken har fått større sortiment, blant annet på friluftsliv, hage og uterom, hagemøbler, griller, kjæledyr, og husholdningsmidler, sier butikksjef Elisabeth Næss.

Det siste året i Nortura-bygget omsatte Felleskjøpet Sortland for cirka 21,4 millioner. I fjor omsatte de for 28 millioner kroner.

Ikke bare for bonden

Satsningen på et bredere kommer fra sentralt hold i kjeden, og er en viktig faktor for den økte omsetninga.

– Vi er ikke lengre bare for bonden, men for den vanlige mann i gata. Vi ser at det blir færre bønder, så for at Felleskjøpet skal bestå, må vi ha litt flere føtter å stå på, sier Næss.

Næss håper nå at trenden snur, og at det blir lettere og mer lukrativt for unge å ta over gårdene.

– Landbrukspolitikken skaper uroligheter. Vi trenger medvind nå, for bonde er jo verdens fineste yrke, sier Næss, som selv kommer fra gård.

Blant de største

Felleskjøpets butikk på Sortland er blant landets tre største i areal.

– Vi ser ut stort potensial her på Sortland. Da Nortura gikk ut med salg av bygget, og vi måtte flytte, var dette det eneste som var ledig på det tidspunktet. Det ble stort, men det var også noe vi ønsket, sier Næss.

Hun medgir at utvidelsen har hatt noen voksesmerter de første par årene i nye lokaler.

– Det har vært vanskelig å forutse hvor stor handelen skal bli. Det er ikke til å stikke under en stol at vi tidvis har vært utsolgt for varer. Veksten har kommet så fort at det har vært vanskelig å henge med i svingene, sier Næss.

Øker videre

Økninga i omsetning skyldes, ifølge Næss, primært butikkvarer. Med større plass er det flere hyllemetere å stille ut produkter på.

– Det gjør det mer spennende, sier hun.

Videre utvidelser står på trappene, når butikken i løpet av de neste to ukene skal lyse ut en stilling som maskinselger. Det betyr at det blir mulighet til å kjøpe traktorer og andre maskiner direkte fra Felleskjøpet Sortland.

– Vi har savnet veldig det å ha en egne selger her i regionen, sier Næss.