VOL hadde gleden av å få lov til å besøke Arna på dagen, i går mandag. Hun er ikke fornøyd med at stemmen er sår. Det gjør samtalene vanskelige, mener hun.

Hun er imidlertid svært gjestfri, og ønsker hjertelig velkommen. Vi er naturlig nok nysgjerrige på om hun har levd spesielt sunt, siden hun har klart å oppnå en alder som er de færreste forunt.

- Helt vanlig

- Nei, jeg har nok bare levd helt vanlig, sier hun.

Ansiktet til Arna ser på ingen måte ut som man kunne forvente av et så voksent menneske. Det er glatt og friskt.

- Ja, det er kanskje et gode, men jeg kunne heller tenkt meg å fått beholde syn, hørsel og stemme. Det er slitsomt å plages med dette. Jeg synes det blir vanskelig å følge med på hva som skjer i samfunnet. Jeg klarer ikke å lese selv lenger, og det er problematisk å følge med på det som sies på radio og TV, forklarer hun.

Mistet mamma

- Jeg er født i Svolvær, men min mor døde i 1920, da jeg var seks år. Då måtte jeg og to søstre flytte til bestemor. Det var på Sund i Bø. Hun var godt oppe i årene, og kunne ikke ha oss tre.

- Derfra kom jeg til min mors søskenbarn i Utskor, hvor jeg altså er vokst opp.

Etter hvert møtte hun sin mann Bjarne, ble gift og flyttet til Møkland, også det i Bø kommune.

- Mannen min ble plaget med sykdom, og vi hadde to jenter som bodde her på Stokmarknes. Så bestemte vi oss for å flytte til Stokmarknes, vi også.

Stålkontroll

Det blir veldig tidlig i samtalen klart at ikke bare er Arna krystallklar, hun husker også de aller fleste detaljer vi spør om. Hun har blant annet bedre oversikt enn døtrene over antallet barnebarn, oldebarn og til og med tippoldebarn.

I 2011 falt Arna og brakk lårhalsen. Som for andre eldre ble det veien først til sykehus, siden også sykehjem. Da var hun 97 år. Hun klarte seg ikke lenger alene hjemme.

Trangt om plass

Først ble det en periode på aldershjemmet på Hennes. Det ble langt å besøke for familien, og det føltes slitsomt for Arna.

Så ble det 14 dager på sykehjemmet på Stokmarknes, uten at Arna hadde plass der. Hun ble liggende fjorten dager på et bad, før det åpnet seg en mulighet på Ekren. Her trives hun.

- De steller pent med meg, sier hun.

Arna hadde stor feiring av dagen på søndag. Da hadde hun 20 familiemedlemmer på besøk.

Arna har seks døtre: Bjørg, Bodil, Anbjørg, Gerd, Gulla og Rigmor. Bjørg og Gerd bor i Hadsel, mens Rigmor holder til i Svolvær.

- Jeg har barnebarn, oldebarn og ni tippoldebarn, smiler Arna.

- Det var hyggelig at du kom, men du trenger ikke å skrive så mye, sier Arna beskjedent.