På grunn av ymse sikkerhetskrav, som blant annet fallmatter under lekeapparatene, har kommunestyret bestemt at alle de kommunale barnehagene skal få ekstra penger til oppgradering av uteområdene.

I forrige uke startet arbeidet ved Wig Wam barnehage på Bleik.

– Alle har fått tildelt midler, og så er det opp til hver enkelt barnehage å bruke dem der det trengs mest. Behovene er ulike, men først og fremst skal sikkerheten ivaretas. Alle de seks barnehagene våre skal ha trygge utemiljø, sier enhetsleder for barnehage i Andøy kommune, Merete Olsen.

Arbeidet skjer fortløpende utover høsten.

Løft

Styrer Marte Gaukås gleder seg på ungenes vegne. Hun medgir at det trengs et skikkelig løft utenfor dørene.

– Det er blitt temmelig slitt her etter hvert. Mesteparten av det som er gjort her, har vært dugnadsarbeid. Vi er veldig glad for at dette skjer nå, sier hun.

Mens personalet har planleggingsdager innomhus, jobbes det med maskiner og rå muskelkraft utenfor. Alt skal være klart til de små møter opp til nytt barnehageår.

FALLMATTER: Maskin og mannskap er klar til å legge støtdempende fallmatter under lekeapparatene.

Nye utfordringer

Bjørnar Hanssen fra Ottar Bergersen og sønner er i ferd med å avslutte planeringen av ny grus under lekestativene.

– Her skal det legges nye støtdempende matter, noe vi ikke har hatt før. I tillegg har vi bestilt noen nye uteleker, og den prosessen har ungene vært med på, sier barnehagestyreren, fornøyd med å kunne si farvel til gamle utrangerte bildekk som har gjort sitt i mange år.

Gaukås forteller videre at de har planer om ei hinderløype og ei forhøyning der ungene kan ake og boltre seg.

– Vi trenger noe nytt som kan gi ungene litt nye og spennende utfordringer. Mens vi først er i gang, tenkte vi å utnytte mer av uteområdet ved å rydde plass ved gjerdet på forsiden. Får vi penger til overs, har vi lyst til å investere i en gapahuk.

Tett på naturen

Store deler av dagen benyttes ute i friluft såfremt været tillater det.

– Vi er privilegerte som har naturen så tett på. Oppe ved fjellfoten har vi en fast plass vi ofte besøker, og innimellom går vi på stranda. Vi har nært samarbeid med skolen. Når de nye lekeapparatene er på plass, blir det nok enda mer stas å komme over til oss. Vi satser på at det blir flott, sier Gaukås.

Wig Wam barnehage har to avdelinger med henholdsvis ni unger i alderen ett til tre år, samt 18 unger i alder tre til seks år.

– De siste årene har vi hatt tilvekst, og i dag har vi noen på venteliste, sier styreren.