I forbindelse med at Samferdselsdepartementet lyste konkurranse om drift av de regionale flyrutene i Nord-Norge, har ikke reaksjonene latt vente på seg.

Les også: Fortørnet over flytilbudet

Mens et samlet fylkesting gikk inn for at Stokmarknes lufthavn må inn på det såkalte FOT-rutenettet,  har regjeringen valgt det motsatte alternativet. En av konsekvensene med å ikke være en del av det nevnte rutenettet, er at flybillettene blir mye dyrere.

- Dårligere tilbud

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo, er i likeht med Hadsel-ordfører Siv Dagny Aasvik, provosert over forslaget.

- Det var med vantro jeg fikk denne beskjeden. At de legger flyrutene ut på anbud, og at Skagen ikke er en del av FOT-ruten, er uheldig. Dette forslaget vil føre til mindre materiell og dårligere rutetilbud, sier Bjørkmo til VOL.

Utelater Nord-Norge

Hun synes utspillet er særlig påfallende med tanke på at Regjeringa for ikke lenge siden gikk ut og fortsatt lovet satsing i nord.

- For bare få dager siden uttrykte Høyresstortingspolitikere i media, at de fortsatt skal satse i nord. Med dette forslaget skjer det motsatte. Det går ikke an å utelate Nord-Norge når det gjelder samferdsel og fly. Det er jo på den måten vi kommer oss til og fra landsdelen, understreker hun.

- Det er rett og slett uhørt å svekke tilbudet, og ikke minst er det et bevis på at de faktisk ikke satser på Nord-Norge, sier Bjørkmo.

Les også: Ap-ordførere. - Dette er uakseptabelt av regjeringen

- Utgjør stor forskjell

Ordføreren understreker at å ha FOT-rute tilbudet, kontra å ikke ha det, utgjør en stor forskjell.

- At det ikke satses på nord, er næringsfiendtlig med tanke på både fiskeri, reiseliv og næringsliv. Folk er jo avhengig av å komme seg hit med fly. Prisforskjellene kontra å være en del av FOT og ikke, er himmelvide. Det er bare å se på Svolvær, poengterer Bjørkmo.

- Bare tomme ord

Forslaget fra Samferdselsdepartementet er ikke er skrevet i stein og skal gjennom flere høringer før det blir vedtatt.

Selv kommer Bjørkmo til å sende brev til samferdselsministeren, der hun gir rede for sin misnøye i sakens anledning.

- Der vil jeg påpeke at de nå legger opp til et sviktende tilbud som vi ikke kan godta. Regjeringas satsing på nordområdene er bare tomme ord og viser ikke til handling i praksis. De svekker nordnorges muligheter istedet for å satse på det de selv omtaler som Gullkysten. De mangler troverdighet, slår Tove Mette Bjørkmo fast.